Johan Schlüter: Fra kongen af copyright til dømt svindler

Topadvokat havde eget regeringsudvalg og advokatfirma med udsigt til Christiansborg.

Johan Schlüter i sit hjem på Esplanaden i 2015. (Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix) (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

- Johan har mistet alt. Advokatfirmaet er væk. Bestallingen er væk. Pengene er væk. Han er konkurs, og han er syg.

Ordene stammer fra forsvarsadvokat Jakob Arrevad i hans forsvar for advokaten Johan Schlüter under det sidste retsmøde i den svindelsag, der sluttede med domsafsigelse mandag.

En dom, der ikke faldt ud til Schlüters fordel. Retten kendte ham skyldig i groft mandatsvig og skyldnersvig med fire års betinget fængsel oven i hatten. Dømt for at franarre danske tv- og filmproducenter mere end 100 millioner kroner.

Som citatet antyder, er historien om Johan Schlüter også en historie om storhed og forfald.

Kæmpede for rettighedspenge

For Johan Schlüter var ingen hvem som helst, hverken i advokatbranchen eller blandt de producenter, han nu er dømt for at have snydt.

Allerede tilbage i 1980'erne opbyggende han et ry for at bekæmpe pirateri i både video- og softwarebranchen, og med tiden blev han formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark og generaldirektør i IFPI, pladebranchens organisation.

Ud over det var han med til at etablere Antipiratgruppen og foreningen Rettighedsalliancen. Og i 1992 opfandt han et system, der endte med at sikre tv- og filmproducenter millioner af kroner i rettighedspenge.

Alt sammen engagementer, der placerede ham så centralt blandt producenterne, at han siden er blevet kaldt både kongen af ophavsret og kongen af copyright.

Fik eget regeringsudvalg

Johan Schlüter Advokatfirma - det firma, Schlüter drev sammen med to andre advokater, der også er dømt i sagen - blev stiftet i 2002.

Firmaet stod gennem mange år for at indsamle og fordele flere hundrede millioner kroner til rettighedshavere i tv- og filmbranchen for Producentforeningen mod et salær på 10 procent af pengene.

Læg dertil, at Schüter i 2006 blev formand for et regeringsudvalg, der skulle udarbejde vejledende aftaler, som virksomheder og offentligt forskningsinstitutioner kunne støtte sig til, når de samarbejdede om forskning og udvikling. Udvalget bar endda hans navn. Johan Schlüter-udvalget.

Johan Schlüters advokatfirma havde en af Københavns mest centrale adresser. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Med kontor i et stort domicil på Højbro Plads i København med udsigt til Christiansborg markerede store guldbogstaver på facaden, at her var tale om et advokatfirma, der ikke var til at komme udenom.

Indtil i 2015, hvor advokatfirmaet gik konkurs, og Schlüter med ét var forvandlet fra konge til persona non grata.

Svindelsag knækkede firmaet

I sommeren 2015 beskyldte Producentforeningens direktør, Klaus Hansen, Johan Schlüter Advokatfirma for at have snydt de danske producenter for rettighedspenge i omegnen af 100 millioner kroner og meldte sagen til politiet.

Forinden havde han iværksat en undersøgelse foretaget af revisionsfirmaet Deloitte af forholdene omkring advokatfirmaet. Det skyldtes et regnskab og en revisionspåtegning, der så markant anderledes ud end i årene inden.

Sagen har siden vist, at Schlüter og partneren i advokatfirmaet, Susanne Fryland, gennem fire år har udstedt uberettigede fakturaer på administrationshonorar for cirka 115 millioner kroner til Producentforeningens medlemsforeninger CAB og Filmret.

Anklagerne kostede hurtigt Schlüters firma så mange kunder, at pengekassen var tom, og i oktober 2015 erklærede Sø- og Handelsretten endegyldigt Johan Schlüter Advokatfirma konkurs.

Dømt skyldig

Siden har sagen om svindel kørt i Københavns Byret, og mandag blev der altså sat et foreløbigt punktum i historien om Johan Schlüters op- og nedtur. Retten kendte ham skyldig og fratog ham samtidig retten til igen at drive advokatvirksomhed.

Men mens hans partner i firmaet, Susanne Fryland, fik en dom på fem et halvt års ubetinget fængsel - som hun ankede med det samme - blev Schlüters dom på fire år gjort betinget. Det skyldtes blandt andet personlige forhold og hans alder. Johan Schlüter er 73 år.

Det vides endnu ikke, om Schlüters sag stopper her, eller om han anker den til landsretten.

SAGEN MOD JOHAN SCHLÜTER OG SUSANNE FRYLAND

  • Mandatsvig af særlig grov beskaffenhed

  • Johan Schlüter er anklaget for sammen med Susanne Fryland at have hævet små 115 millioner kroner uberettiget på kontiene for foreningerne CAB og Filmret, som de administrerede for Producentforeningen.

  • Advokaterne var berettiget til et honorar for at forvalte de to selskaber. Det skete gennem selskabet Registrering Danmark, som Susanne Fryland drev. Anklagen lyder, at advokaterne har hævet langt mere fra kundernes konti for at dække løbende udgifter til selskaberne Registrering Danmark og Johan Schlüters advokatfirma.

  • Begge blev dømt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed for "ikke under 100 millioner kroner".

  • Skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed

  • Johan Schlüter er anklaget for sammen med Susanne Fryland og den tredje advokat at have overført rettigheder i et vandprojekt på Grønland til deres partnere for at skjule værdierne for Producentforeningen, som de skyldte et stort beløb. Alle tre blev dømt for forsøg på skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed.

  • Mandatsvig af særlig grov beskaffenhed

  • Johan Schlüter er anklaget for at have overført 550.000 kroner fra foreningen CAB, som han administrerede for Producentforeningen, til udgifter, der intet havde med CAB at gøre. Johan Schlüter blev dømt for forholdet.

  • Mandatsvig af særlig grov beskaffenhed

  • Susanne Fryland er anklaget for at have udstedt to fakturaer til foreningen Filmkopi på samlet 5,1 millioner kroner uden at være berettiget til det. Susanne Fryland blev dømt for forholdet. /ritzau/