Skat kan vinke farvel til omkring 80 milliarder kroner.
Sådan lyder konklusionen i den rapport, revisionsfirmaet PWC i dag har offentliggjort, og som lægger op til, at Skat må nedskrive gælden til det offentlige med omkring 80 procent.
- Hvis man mangler 100 milliarder kroner og kun regner med at få 20 milliarder kroner, ville det være et meget stort tab, hvis man var en bank. Men man må tage højde for, at Skat er tvangskreditor i alle sager. Det vil sige, at Skat ikke bestemmer, om det vil låne penge ud, men automatisk bliver kreditor, siger skatteadvokat Torben Bagge.
Gælden til det offentlige på knap 100 milliarder kroner er akkumuleret over en række år. Og det kan gøre opgaven endnu sværere for Skat, når de skal arbejde sig ned i bunken, vurderer Torben Bagge:
-Man har i mange år manglet en effektiv inddrivelse. Og al erfaring fra banker og så videre viser, at jo længere tid der går, desto større tab får man.
Efi-bunken
Det automatiske inddrivelsessystem, efi, skulle automatisere al gældsinddrivelse. I stedet har systemet, som blev skrottet i efteråret 2015, efterladt et stort rod, og gjort et stort antal fordringer værdiløse.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere vurderet, at Folketinget kan blive nødt til at afskrive 14 milliarder kroner på grund af efi-skandalen. Så højt bliver tallet ikke, men Skatteministeriet arbejder i øjeblikket på en nøgle, der er spiselig for Folketingets partier.
Baggrunden er, at 12 millioner fordringer er lagt i 'grå zone', oplyser Skatteministeriet. Det betyder, at de hver og en skal undersøges manuelt, og fordi det koster et par tusind kroner at gennemgå en fordrings lovlighed og inddrivelse, udgør efi-bunken en uoverkommelig opgave for Skat.
Derfor lægger skatteministeren op til, at en stor del af fordringerne afskrives.
I grafikken ovenfor kan du se, hvordan gælden til det offentlige har udviklet sig, og eksempler på, hvor det er, danskerne skylder penge. Det er særligt skatter og afgifter, som har efterladt et hul i kassen. Ved udgangen af december 2016 skyldte danskerne 65,9 milliarder kroner i skatter og afgifter.