It-selskabet KMD solgt til japansk teknologikoncern

Kapitalfonden Advent International og Sampension har solgt it-selskabet KMD for otte milliarder kroner.

KMD skal fremover være et datterselskab i den japanske teknologikoncern NEC. (Arkivfoto) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Danmarks største it-leverandør til det offentlige, KMD, skifter hænder.

Den japanske teknologikoncern NEC har købt KMD af kapitalfonden Advent International og den danske pensionskoncern Sampension, der har ejet selskabet siden 2012.

Det oplyser KDM i en pressemeddelelse.

Administrerende direktør i KMD, Eva Berneke, kalder salget for et historisk øjeblik.

- At blive en del af NEC vil give KMD en ny og meget solid platform for den fortsatte strategiske udvikling af forretningen (...) Vi ser frem til at arbejde sammen om at nå nye fælles mål og gøre vores produkter endnu bedre til fordel for vores kunder.

NEC betaler omkring otte milliarder for KMD, der vil indgå som et selvstændigt datterselskab i NEC-koncernen, når købet er gennemført.

Styrkeposition som udvikler

Den japanske koncern tæller i forvejen et stort antal virksomheder, som blandt andet udvikler software til gavn for biometrik, kunstig intelligens og IT-sikkerhed. Og det er KMD's styrkeposition som udvikler af software til kunder på det offentlige marked, der har vakt interesse hos japanerne, forklarer administrerende direktør i NEC, Takashi Niino:

- Danmark betragtes som en europæisk rollemodel, når det handler om at forbedre offentlige services og opnå effektiviseringer gennem digitalisering (...) Vi ser et stærkt potentiale i at udbrede KMD’s platforme og erfaringer fra Skandinavien til resten af Europa og også globalt.

Ifølge Eva Berneke er tanken desuden, at det danske datterselskab skal kunne trække på japanernes viden om biometrik og kunstig intelligens.

- NEC udvikler banebrydende teknologier, og virksomheden har en verdensomspændende organisation med betydelige kompetencer og muligheder, udtaler topchefen.

På trods af salget fortsætter hun, ligesom den øvrige ledelse, i KMD. Det skriver erhvervsavisen Børsen.

Det gamle Kommunedata

KMD, der siden marts 2014 har haft Eva Berneke som topchef for selskabets omkring 3.000 ansatte, var frem til december 2008 ejet af de 98 kommuner. Dengang var KMD kommunernes it-selskab.

Privatiseringen bankede så på, og KMD blev solgt af Kommunernes Landsforeningen til den svenske kapitalfond EQT og pensionskassen ATP for to milliarder kroner, hvorefter det i december 2012 blev solgt videre til den amerikanske kapitalfond Advent og pensionskassen Sampension.

Siden 2012 har KMD ifølge Berlingske investeret 1,7 milliarder kroner på opkøb.

Koncernen omsætter årligt for mere end fem milliarder kroner og har over 1500 kunder.

Fejlbehæftede leverancer

KMDs største kundegruppe er fortsat de 98 kommuner og fem regioner.

Herhjemme har KMD dog af flere omgange ligget i åben konflikt med offentlige myndigheder, som har købt fejlbehæftede og forsinkede it-løsninger af koncernen.

KMD var blandt andet med til at udvikle det omstridte EFI-system, som har givet Skat store problemer med inddrivelse af gæld, og selskabet har efterfølgende også ligget i slagsmål med kommunernes it-fællesskab, Kombit, fordi KMD ikke kunne levere kommunernes afgørende støttesystemer til tiden.

Det endte med et forlig, hvor KMD betalte 100 millioner kroner til kommunerne.