ISS: Alt for bøvlet at ansætte asylansøgere

Servicevirksomheden ISS har mange hundrede flygtninge i praktik hvert år, men ingen asylansøgere - det er desværre for bøvlet, lyder det.

Sidste år fik kun 31 asylansøgere tilladelse til at tage et ordinært job, viser tal fra Udlændingestyrelsen. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

En af Danmark største virksomheder, servicevirksomheden ISS, som tilbyder rengøring, ejendomsservice, catering og mange andre ting, ville rigtig gerne ansætte asylsansøgere.

- Al erfaring viser, at jo før du får folk i beskæftigelse, jo større effekter kan du opnå, siger Lotte Hjortlund Andersen, som er chef for CSR og jobudvikling i ISS.

Men selv om de hvert år har flere hundrede flygtninge i praktik og andre forløb i virksomheden, så har de ingen asylsansøgere.

Dét er nemlig for bøvlet, lyder det.

ISS efterlysere lettere rammer

- Vi har forsøgt, men der er bare en del praktiske problemer i forhold til at få asylansøgere i beskæftigelse. For eksempel det faktum, at de ikke har noget cpr-nummer. Det betyder, at bare det at oprette en bankkonto eller en arbejdsskadeforsikring - ja bare det, at udbetale løn - det er en administrativ udfordring, siger Lotte Hjortlund Andersen.

Hun foreslår, ligesom Dansk Røde Kors, at man dropper den svære bureaukrati, og for eksempel tildeler asylansøgerne et midlertidigt cpr-nummer.

- Vi har allesammen bedst af at være i gang. Man ved, hvor meget det kan skade ens arbejdsidentitet at sidde passivt hen. Motivationen forsvinder ganske enkelt. Jo før, vi får dem i gang - også i asylfasen - jo større er chancen for, at vi rent faktisk undgår, at en stor gruppe mennesker havner på offentlig forsørgelse, siger ISS-chefen.

Sidste år kom der omkring 21.000 asylansøgere til Danmark. Kun 31 af dem fik tilladelse til at tage et ordinært job. I år ventes der at komme 25.000.