De to førende investeringsbanker, amerikanske Morgan Stanley og svenske Carnegie, trækkes nu ind i skandalen om OW Bunker.
De to banker, der hidtil ellers er gået fri af den værste kritik i sagen, har tilsyneladende et klart medansvar for, at vigtige oplysninger om omfanget af og risikoen ved OW Bunkers oliespekulationer ikke blev fortalt til investorerne i forbindelse med børsnoteringen af selskabet i marts 2014.
Det afslører et internt OW Bunker-dokument, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af. Ifølge dokumentet, der bærer de to bankers navn på forsiden, burde investorerne være oplyst om de risikable oliespekulationer, hvilket ifølge eksperter imidlertid ikke skete.
Og det belaster bankerne, fastslår Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på CBS:
- Det her dokument tyder på, at i hvert fald Carnegie og Morgan Stanley har været vidende om, at her var oplysninger af væsentlig betydning, som burde have været med i prospektet. Og det vil i givet fald betyde, at de også risikerer et prospektansvar, siger han.
Kan blive draget til ansvarDermed risikerer Morgan Stanley og Carnegie, der fungerede som såkaldt emissionsbanker i forbindelse med børsnoteringen, at skulle betale millionerstatning til de pensionskasser, banker og over 20.000 almindelige aktionærer, der tabte penge på OW Bunkers konkurs i november 2014.
- Hvis rådgiverne har været vidende om, at man undlader oplysninger af væsentligt betydning for vurderingen af selskabet, så ifalder rådgiverne også et ansvar, siger Søren Friis Hansen.
Bank: Vi er uskyldige
Carnegie har afvist at stille op til interview. I en mail til DR Nyheder skriver banken:
- I Carnegie har vi procedurer, som sikrer kvaliteten i en IPO proces (en børsnotering, red.). I dette tilfælde bestod OW Bunker syndikatet af fire banker og en række andre anerkendte rådgivere, som i fællesskab rådgav ledelsen, da selskabet offentliggjorde prospektet. Prospektet blev ligeledes godkendt af både Finanstilsynet og NASDAQ OMX Copenhagen.
Morgan Stanley har afvist at kommentere oplysningerne.
Tjente millioner
Ifølge DR Nyheders informationer tjente Morgan Stanley og Carnegie tilsammen mellem 40 og 60 millioner kroner på børsnoteringen af OW Bunker.
DR Nyheder har tidligere afdækket, hvordan en meget stor del af indtjeningen i OW Bunker kom fra risikable oliespekulationer.
Sammen med en kreditsag i Singapore var det disse spekulationer, der i efteråret 2014 trak tæppet væk under OW Bunker og efterlod investorerne med et kæmpetab og over 600 mennesker uden job.
Har du tabt penge på OW Bunker eller har du oplysninger, der kan være relevante at få frem. Så kontakt vores journalister. Slar@dr.dk