Det nu kollapsede olieselskab, OW Bunker, befandt sig allerede flere uger før konkursen den 7. november i så livstruende en situation, at det burde have været meldt ud.
Det vurderer eksperter, som DR Nyheder har haft til at kigge på interne referater fra en række højdramatiske krisemøder i det nordjyske selskab den 16. oktober.
Referaterne, der ikke tidligere har været fremme, afslører, at OW Bunker allerede i midten af oktober befandt sig helt ude på afgrundens rand.
Aktionærer i uvished om situaitonen
”Likviditetsmanglen end of day forventes på nuværende tidspunkt at være på ca. USD 50 mio.”, står der blandt andet i referaterne.
Men aktionærerne fik intet at vide om, at kassen var tom. Tværtimod fortsatte salget af aktier i OW Bunker til høje kurser.
- Hvis de her oplysninger er korrekte, er der meget, der tyder på, at man burde have afgivet en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret på CBS.
- Børsen angiver selv i deres udstederegler, at hvis man er i tvivl om, om man bør sende en meddelelse, så bør man kontakte børsen, og det burde de nok også have gjort i denne sammenhæng, siger Paul Krüger Andersen, der er professor i børs- og selskabsret på Aarhus Universitet.
Ifølge reglerne har børsnoterede selskaber pligt til at informere omverdenen, hvis der indtræffer begivenheder, der kan påvirke kursen på selskabets aktier.
Altor vidste besked
Den 23. oktober, en uge efter det dramatiske krisemøde, udsender OW Bunker sit kvartalsregnskab for tredje kvartal, uden at oplyse om selskabets kritiske tilstand.
Først den 5. november, to dage før konkursen, melder man ud om de omfattende tab på oliespekulationer samt den påståede bedragerisag i Singapore, der ender med at koste selskabet livet. Og det er for sent, vurderer eksperterne.
- Her må man sige, at man ikke kan vente 14 dage med at aflevere en fondsbørsmeddelelse. Når der er en begivenhed, der kan påvirke kursen, skal man hurtigst muligt sende en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen.
Såvel OW Bunkers bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, samt næstformanden, Søren Johansen fra kapitalfonden Altor, var vidende om den alvorlige situation midt i oktober, 23 dage før konkursen.
Ikke overblik
Det fremgår af referaterne, at man på mødet den 16. oktober diskuterer, hvorvidt man bør informere børsen om den alvorlige situation, men ender med at konkludere, at man ikke har ”fuldt overblik” endnu.
- Man siger selv, at situationen er kritisk. Man siger, at yderligere fald i olieprisen er kritisk. Derfor er der grund til at overveje, om man da man sluttede den her møderække, burde have afgivet en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen.
Hverken OW Bunkers tidligere bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, den tidligere administrerende direktør Jim Pedersen eller den tidligere hovedaktionær, kapitalfonden Altor, har ønsket at svare på spørgsmål angående det dramatiske krisemøde den 16. oktober.
Projekt ”red october”
De interne referater gør det for første gang muligt præcist at se, hvor dramatisk situationen var i OW Bunker i ugerne op til konkursen den 7. november.
Referaterne afslører, hvordan hele selskabets topledelse den 16. oktober er trommet sammen i Aalborg, og hvordan man kæmper for at skaffe penge til at køre selskabet videre.
”Alle fysiske operationer fik i går besked på at stoppe med at købe ind, dog er 30 dage ok (hvilket betyder, at Singapore kan købe ind). Derudover sælger vi ud af alt, hvad vi har af lagre. Cargo har solgt ud og der kom ca. USD 20 mio. ind i går på den baggrund” kan man blandt andet læse i et af referaterne fra de hektiske møder den 16. oktober.
Her fremgår det også, at ledelsen anser det for usandsynligt, at bankerne vil låne dem flere penge.
”Det blev drøftet, hvorvidt vi kan gå til bank-konsortiet med henblik på opnåelse af yderligere likviditet. Det blev konklusionen, at vores manglende historik med dem gør, at sandsynligheden for, at de vil låne os yderligere penge er for lille.”