Insider i retten: 'Berger og jeg blev truet med rockere'

Afpresning og betalte universitetsprofessorer var del af hverdagen i cum ex-industriens indercirkler, fortæller "manden med masken".

"Manden med masken" vidner i disse dage i retten i Bonn i Tyskland, hvor man er i gang med den første straffesag i Europa mod nøglepersoner i udbytteskattenetværket. (Foto: © IVO MAYR)

Vi er i retten i Bonn, retsopgøret mod de finansfolk og storbanker, der anklages for at have svindlet Europa for 410 milliarder kroner er i gang.

Den insider, der sidste år medvirkede anonymt i DR-dokumentaren "Mændene der plyndrede Europa", blev i går afhørt på tredjedagen.

Længe har han siddende lidt modløst med sænkede skuldre fortalt om cum ex-transaktioner og snirklede selskabsstrukturer i skattely.

Konstruktioner, der er brugt til at trække milliarder ud af statskasserne. Pludselig bliver det farverigt:

- Der er tilfælde af afpresning i sagen. Hvad kan du fortælle om dem, spørger den ledende dommer Roland Zickler under gårsdagens retmøde.

"Vi bliver afpresset"

Ordet 'afpresning' får alle i lokalet til at vågne op.

- Jeg husker det meget nøje, indleder "manden med masken", som DR har lovet anonymitet og derfor ikke nævner navnet på.

- Det var sommer, og min kone og jeg var på vej på ferie på Rügen. Vi var i godt humør og gjorde på vejen stop i Hamborg. Da jeg vågnede næsten morgen, havde jeg 30 ubesvarede opkald på min telefon fra Hanno Berger, fortæller han, med henvisning til den tyske skatteadvokat, som insideren i mange år arbejdede tæt sammen med i Frankfurt, og som regnes for "åndsfaderen" til cum ex i Tyskland.

- Jeg skyndte mig at ringe til Berger. Han havde ikke sovet hele natten og var meget ophidset. "Vi bliver afpresset", sagde han og fortalte, at han var blevet ringet op af en af rige privatinvestorer, han havde som kunde, og som han havde fået til at investere i cum ex.

I retten forklarer insideren, hvordan den pågældende person, en rigmand ved navn J. S., havde følt sig snydt i forbindelse med en cum ex-transaktion, hvor han mente, at Berger, insideren og Paul Mora, den aktiehandler i London, de udførte transaktionen sammen med, var løbet med hele gevinsten.

- "Jeg vil have 10 millioner euro inden en uge. Og hvis du ikke betaler: Jeg har intet at miste, men det har du", havde han sagt til Berger.

- Min ferie var ødelagt. Jeg talte konstant i telefon med Berger i de dage, forklarer insideren de tre dommere samt de mange andre tilstedeværende advokater, journalister og tilhørere i retsalen denne solrige efterårsdag i Bonn. På spil står ikke alene lange fængselsstraffe til insideren og resten af de involverede finansfolk, men også selve spørgsmålet: Er hele denne "cum ex-virus", der har ramt Danmark, Tyskland og stort set resten af Europa, ulovlig ifølge tysk lov eller bare en smart udnyttelse af loven?

"Hvad pressede han jer med?"

Men tilbage til afpresningshistorien:

- Men hvad pressede han jer med? vil dommer Zickler vide.

- Han havde forbindelser til en kendt rockergruppe, lyder det fra insideren, der herefter forklarer, hvordan han og Berger fik Paul Mora involveret i sagen, og hvordan det lykkedes aktiehandlere at indgå et forlig med den rasende "cum ex-kunde". Forliget betød, at den pågældende rigmand fik flere millioner, end det ellers havde været planen.

Historien er sigende for det billede af cum ex-netværket, som "manden med masken" nu igennem tre dage har tegnet her i retten. På den ene side har medlemmerne, der tæller skatteadvokater, aktiehandlere, bankfolk og rige privatpersoner, arbejdet sammen på kryds og tværs. Ellers ville det ikke havde været muligt at lave de komplekse aktiekarusseller, der kræver mange skuffeselskaber, banker osv.

På anden side var der voldsom rivalisering, konkurrence og strid. Alle var bange for alle, bange for at blive snydt, for at tale over sig, for at blive afsløret af myndighederne, forklarer insideren, der det meste af tiden sidder roligt i vidnestolen flankeret af to forsvarsadvokater og et mindre entourage af medieadvokater og medierådgivere på stolerækkerne bag ham.

Mens han i forbindelse med interviewet sidste år med DR sammen med den tyske tv-station NDR fremstod kampklar og energisk, virker han mere tynget her i retten, sidder med sænkede skuldre og virker indimellem træt.

Alligevel har han samlet henover nu tre dage leveret et for en række af verdens største banker og advokathuse meget belastende vidneudsagn. De første dage har han især talt om bankernes involvering, men her på tredjedagen drejes afhøringen også ind på, hvordan internationale advokatfirmaer i Frankfurt i samarbejde med tyske finansielle interesseorganisationer gennem en målrettet lobbyindsats i årevis fik forhindret, at tyske myndigheder effektivt fik slået til mod cum ex-industrien.

Havde flere, som kunne aktiveres

Insideren forklarer retten, hvordan det i flere omgange lykkedes industrien at påvirke det lovindgreb, der var på vej rettet mod cum ex.

- Vi fik fat i lovudkastene og gennem pres og lobbyindsats fik vi ændret formuleringer, så det ikke længere havde effekt. Og så cum ex kunne fortsatte.

Med til historien hører også, at Hanno Berger – ifølge insideren og dokumenter, som DR er i besiddelse af – havde en række af Tysklands førende universitetsprofessorer i skatteret på lønningslisten, et punkt, dommer Zickler også gerne vil have uddybet:

- Fortæl mig om det her "lejeskriveri", spørger han på et tidspunkt.

- Berger havde flere professorer, som han kunne aktivere, når der var brug for det, svarer insideren.

- Disse skrev så udtalelser eller artikler, der kunne bruges i forsvaret af cum ex. Jeg husker særligt en universitetsprofessor, der fik et sekscifret beløb – mere end hans årsløn fra universitet – på at skrive et juridisk responsum.

Der falder dom i sagen til januar. På anklagebænken sidder to britiske aktiehandlere fra cum ex-netværket. Begge samarbejder ligesom insideren med myndighederne om opklaringen af sagen i håbet om nedsat straf. På et senere tidspunkt ventes også en straffesag mod insideren at gå i gang. I alt er omrking 400 personer, herunder den i den danske sag så centrale Sanjay Shah, sigtet i Tyskland.

Det vides ikke, hvornår en eventuel straffesag mod cum ex-netværket starter i Danmark.