IMF med dyster melding om dansk økonomi: Forudser tilbageslag på 150 milliarder kroner i år

Den Internationale Valutafond forudser tilbagegang i dansk økonomi på 6,5 procent af bnp i år.

IMF forventer en stigning i ledigheden fra 5 til 6,5 procent i år. Til sammenligning forudser IMF, at ledigheden i Norge hopper fra 3,7 til 13 procent i løbet af året. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Verden befinder sig i en økonomisk krise, der ikke er set siden 1930'erne.

Så klar er meldingen fra Den Internationale Valutafond, IMF, som bidrager til den økonomiske og finansielle stabilitet for sine 188 medlemslande.

Og Danmark kommer ikke til at gå ram forbi, når boet skal gøres op efter coronakrisen.

Faktisk ser dansk økonomi ind i en nedgang på 6,5 procent i bruttonationalproduktet i år, lyder skønnet fra Den Internationale Valutafond, som på tværs af kloden regner med, at verdensøkonomien skrumper med tre procent i år.

- Som et resultat af pandemien forventes den globale økonomi at aftage kraftigt med tre procent i 2020. Det er meget værre end under finanskrisen 2008-2009, siger Gita Gopinath, der er cheføkonom i IMF i organisationens prognose for udviklingen i verdensøkonomien, som netop er offentliggjort.

Værre end finanskrisen

Bruttonationalproduktet er opgørelsen af den samlede produktion i Danmark - landets samlede økonomiske 'output'.

Da finanskrisen ramte i 2008, medførte krisen et fald i bruttonationalproduktet på 4,9 procent svarende til et produktionstab på knap 100 milliarder kroner.

Men bliver IMF's forudsigelser på 6,5 procent til virkelighed, ser dansk økonomi ind i en tilbagegang på hele 150 milliarder kroner i år.

Skønnet fra IMF ligger i den klart høje ende, i forhold til hvad andre økonomer spår om den usikre fremtid for dansk økonomi. Og prognosen fra IMF slår det mest dystre scenarie fra Finansministeriet.

I grafikken nedenfor kan du se forudsigelserne fra de førende økonomer i Danmark:

I IMF's prognoser fældes den økonomiske dom hårdest over landene i EU, hvor Grækenland, Italien og Spanien vurderes at komme værst ud af året med et minus i landenes bnp på henholdsvis 10, 9,1 og 8 procent.

For USA venter IMF et fald på 5,9 procent i landets bnp.

Arbejdsløsheden

Til gengæld spår IMF relativt gode udsigter for de danske lønmodtagere.

Og den statslige lønkompensationsordning, hvor staten betaler 75 procent af lønnen for hjemsendte medarbejdere, fremhæves sammen med flere af hjælpepakkerne i Danmark i rapporten.

- Politikker, der hjælper med at bevare levedygtige firmaer, vil reducere konkurser og de varige virkninger og i stedet sikre en hurtigere normalisering af den økonomiske aktivitet, når den sundhedsmæssige nødsituation forsvinder, står der i rapporten.

IMF forventer en stigning i ledigheden fra 5 til 6,5 procent i Danmark i år. Til sammenligning forudser IMF, at ledigheden i Norge vil hoppe fra 3,7 til 13 procent i løbet af året.

Og selv om dansk økonomi altså kan se frem til et hårdt slag i aktiviteten i år, forventer IMF en relativt hurtig genrejsning i løbet af 2021 dog stadig til et lavere aktivitetsniveau, end Danmark havde ved indgangen til året.

IMF forventer en vækst i Danmark i 2021 på hele seks procent af bnp.

- Mens økonomien er lukket, bliver politikere nødt til at sikre, at folk er i stand til at imødekomme deres behov, og at virksomhederne kan samle sig op, når de akutte faser af pandemien passerer. Det kræver betydelige målrettede finanspolitiske foranstaltninger for at opretholde de økonomiske bånd mellem arbejdstagere og virksomheder og långivere og låntagere, lyder det fra Gita Gopinath.