I skyggen af coronavirus: Britiske bankfolk får fængselsstraffe for milliardsvindel med udbytteskat

Den første straffesag om udbyttesvindel for 75 milliarder kroner er afgjort i Tyskland. Sagen har tråde til Danmark.

Martin Shields har fået et år og 10 måneders betinget fængsel for sin medvirken til skattesvindel mod Tyskland. Han skal dog - grundet sit omfattende samarbejde med myndighederne - ikke i fængsel. Til gengæld skal han tilbagebetale 105 millioner kroner. (© fotograf peter langkilde DR)

Den ene historiske begivenhed har overhalet den anden i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, der i øjeblikket er den delstat, som er hårdest ramt af udbruddet af Covid-19 i Tyskland.

Men det er også i Nordhrein-Westfalen, at et historisk opgør om skattesnyd for 75 milliarder kroner siden efteråret har udspillet sig i retten i Bonn.

Her har to britiske aktiehandlere været på anklagebænken for svindel med udbytteskat for 3,4 milliarder kroner.

Sagen har været fulgt med nidkærhed af de tyske medier, fordi den står forrest i køen af sager, som skal for en dommer i den største sag om skattesvindel i tysk historie.

Her er flere end 400 personer og selskaber anklaget for skattesvindel for over 40 milliarder kroner. Tyske eksperter mener, at de tyske skatteborgere er blevet snydt for mindst 75 milliarder kroner.

Sagen er tæt forbundet med den danske sag om svindel for mindst 12,7 milliarder kroner.

Betinget fængsel

Før verden blev lagt ned af coronavirus, var det planen, at dommen skulle falde sidst i marts.

Dommen skulle være afsagt her i retslokalet i Landgericht i Bonn. Men parterne må nøjes med en pressemeddelelse grundet corona-udbruddet. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

Men corona-udbruddet i Tyskland fik sagens dommer Roland Zickler til at skyde sagen til august. Den beslutning mødte dog højlydte protester fra forsvaret.

Og nu har Retten i Bonn - i skyggen af corona-udbruddet - udsendt en pressemeddelelse med et hammerslag og en domfældelse i den højtprofilerede straffesag.

Her fremgår det, at de to britiske aktiehandlere Martin Shields og Nicholas Diable begge er blevet idømt fængselsstraffe, men på grund af deres samarbejde med myndighederne er dommene på henholdsvis et år og 10 måneder og et år blevet gjort betingede.

Betingede straffe er eller ikke en mulighed, når man i Tyskland begår skattesvindel for mere end en million euro.

Statsanklageren i Köln, Anne Brorhilker, har efterforsket de såkaldte cum-ex-aftaler siden 2013. I sin procedure argumenterede hun for milde straffe til de to aktiehandlere med henvisning til kronvidneparagraffen i tysk lov, som giver mulighed for nedsat straf, hvis man samarbejder med myndighederne. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

- I dag er en lang og intens proces afsluttet, hvor vores klient fra første dag har været aktivt involveret i at hjælpe med at afklare sagen. Han har støttet Kölns anklagemyndighed med over tredive forhør, siger forsvarsadvokat Hellen Schillen i en pressemeddelelse.

Martin Shields og Nicholas Diable har først til anklagemyndigheden i Köln og siden til Retten i Bonn givet lange og grundige forklaringer om, hvad der rent faktisk foregik i City of London, da aggressive aktiehandlere gik på rov i de europæiske statskasser.

Skal betale 105 millioner kroner tilbage

Hellen Schillens klient, den 42-årige ingeniør Martin Shields, er dømt skyldig for at have frarøvet den tyske stat 3,4 milliarder kroner ved at lokke de tyske skattemyndigheder til at refundere den samme udbytteskat flere gange.

Under retssagen har Martin Shields givet lange udredninger af, hvordan han snød tyske skattemyndighederne til at udbetale penge.

Med dommen skal han tilbagebetale omkring 105 millioner kroner til den tyske stat.

Den tyske velhaver-bank M. M. Warburg er af retten blev dømt til at tilbagebetale 1,3 milliarder kroner til den tyske stat for sin rolle i sagen.

Banken, der ligger i Hamborg, var fra 2007 til 2011 involveret i de kontroversielle handler, hvor profitten udelukkende stammede fra fejl-refusioner fra den tyske statskasse.

DR's dækning fra Bonn