I dag starter sidste sæson af en krimiserie, som film- og tv-selskaber helst havde været foruden.
Det er ellers en krimi, der har det hele: Millioner af kroner er forsvundet, tiltalte beskylder hinanden for at være hovedskurken - og såmænd også et grønlandsk selskab, der vil sælge vand i ørkenen.
Men det er ikke fiktion men fakta, når tre advokater i dag sidder på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt for mandat- og skyldnersvig for 175 millioner kroner.
Rettigheder
Sagen handler primært om store beløb fra kabel-tv og antenneforeninger, der betaler for de udsendelser og film, der er i TV-pakkerne.
Pengene blev indbetalt til det tidligere førende advokatfirma indenfor rettighedsbetaling, Johan Schlüter Advokatfirma. Pengene skulle så senere fordeles til de film- og tv-selskaber, der havde produceret de viste udsendelser.
Det er over 200 millioner kroner om året, der på den måde bliver kanaliseret til tv- og filmselskaberne.
Revisor slår alarm
I november 2014 fik tv- og filmselskabernes organisation, Producentforeningen, mistanke om, at der var noget, der ikke stemte. I årsrapporten tog revisoren nemlig et forbehold for det økonomiske mellemværende mellem advokatfirmaet og producenterne.
En intern undersøgelse viste, at der tilsyneladende var noget galt. Men det var først da revisionsfirmaet Deloitte havde kulegravet hele pengestrømmen mellem advokatfirmaet og tv- og filmproducenterne, at den store alarmklokke bimlede.
Over 100 millioner kroner var tilsyneladende aldrig nået frem fra advokatfirmaet til producenterne.
Peger fingre
Producentforeningen meldte Johan Schlüter Advokatfirma til politiet.
Advokatfirmaet svarede igen ved at politianmelde og bortvise den ene af partnerne Susanne Fryland.
I oktober 2015 gik Johan Schlüter Advokatfirma konkurs.
Under oprydningen af advokatfirmaet dukker et grønlandsk selskab, der vil sælge drikkevand til udlandet, op i papirerne.
Advokaterne havde ifølge anklagerne oprettet selskaber i deres ægtefællers navne, der skulle overtage ejerandele og en kommissionsaftale fra det grønlandske selskab.
Men ifølge anklagemyndigheden skete det for at holde over 80 millioner kroner væk fra kreditorerne i konkursboet.
Svindel
Manøvren har medført, at alle tre er tiltalt for skyldnersvig
To af dem er tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed for at have udstedt fakturaer, der var næsten tre gange højere end berettiget - og trak pengene fra tv- og filmproducenternes rettighedskonto.
Katrine Gottlieb, som er advokat for Johan Schlüter oplyser, at han nægter sig skyldig i alle anklager.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to øvrige forsvarere.
Bestyrelsesformand i Producentforeningen, Mads Ulrick Holmstrup fra produktionsselskabet Mastiff, ønsker ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. Og det har ikke været muligt at få en kommentar fra foreningens direktør, Klaus Hansen.
Sagen starter i dag tirsdag kl. 9.30 ved Københavns Byret.