Hvidvaskskandale breder sig: Mistænkelige milliarder fossede også gennem Danske Bank i Litauen

Fire mistænkelige milliarder blev sendt gennem selskab med konto i Danske Banks filial i Litauen.

I samarbejde med medier i flere lande kan DR afsløre, at Danske Banks udfordringer med at fange mistænkelige pengeoverførsler ikke kun har været et problem i Estland.

'Estland-sagen'.

Hos danske myndigheder og i Danske Bank har en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler fået navn efter Danske Banks filial i Estland, hvor der fra 2007 til 2015 flød 1.500 milliarder kroner igennem.

De fleste var mistænkelige og skulle være stoppet i bankens hvidvaskkontrol.

Men nu kan DR i samarbejde med medier i flere lande afsløre, at Danske Banks udfordringer med at fange mistænkelige pengeoverførsler ikke kun har været et problem i Estland.

Et selskab med konto i Danske Banks filial i et andet baltisk land, Litauen, har nemlig spillet en helt central rolle i systematisk hvidvask af penge fra Rusland.

Det viser lækkede dokumenter, som den tyske avis Süddeutsche Zeitung har delt med det internationale journalistkonsortium ICIJ.

- Det er selvfølgelig alvorligt, at sagen om hvidvask i Danske Bank ser ud til at brede sig. Særligt når man kan se, hvor systematisk det her er foregået. Ud fra den her dokumentation har Danske Bank ikke foretaget den tilstrækkelige kontrol, siger Kalle Johannes Rose, adjunkt ved CBS og ekspert i international bekæmpelse af hvidvask.

Yellowstones milliarder

Det er en lækket rapport fra den tyske storbank Deutsche Bank, som giver et unikt indblik i, hvordan Deutsche - og Danske - Bank gennem den manglende hvidvaskkontrol gjorde det muligt for kriminelle bagmænd at smugle formuer ud af Rusland.

Metoden kaldes 'Mirror trading' - spejlhandler - og handler om, at bankfolk i Rusland gennem avancerede aktiehandler har omvekslet sorte milliarder i Rusland til legale penge på konti i vestlige banker.

Under læsningen af rapporten fra den tyske bank dukker ét selskab med konto i Danske Bank Litauen flere gange op:

Yellowstone Import ltd.

På papiret gør Yellowstone Import Ltd ikke væsen af sig. Der er tale om et selskab med base i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

Men ifølge rapporten var Yellowstone en helt central brik i hvidvask af milliarder fra Rusland.

Mellem 2012 og 2015 blev der således sendt omkring fire milliarder kroner gennem selskabets konto i Danske Bank Litauen, viser Deutsche Banks egen gennemgang af de handler, som banken 'har kunnet identificere som spejlhandler.'

Suspekte spejlhandler

De enorme pengestrømme gennem selskabets konto i Litauen gør ifølge rapporten Yellowstone Import til et af de mest benyttede selskaber til at udøve de suspekte spejlhandler.

DR har tegnet en model af de spejlhandler, som Yellowstone er involveret i, for Kalle Johannes Rose. Han er imponeret over kompleksiteten i handlerne, som er struktureret fra Rusland:

- Det er enormt gennemført, det her. Én og samme transaktion involverer Rusland, Litauen, England, USA og De Britiske Jomfruøer.

- I sig selv burde det jo nok få alarmklokkerne til at ringe. Der er på ingen måde tale om almindelig transaktion med et logisk forretningsformål. Og derfor skulle Yellowstone nok aldrig have haft en konto i Danske Bank.

Men kan en kunderådgiver i Litauen vide, at kunden indgår i et så vidtgrenet netværk af handler?

- Nej, det kan kunderådgiveren ikke nødvendigvis vide. Og det her er også et eksempel på, hvordan bankerne er blevet udnyttet af smarte kriminelle. Men når der sendes så mange penge igennem en konto, så skal man selvfølgelig undersøge, hvor pengene kommer fra, siger Kalle Johannes Rose.

De russiske banker

Yellowstone Import optræder flere gange i de såkaldte 'FinCEN files,' en omfattende læk af tusindvis af indberetninger til de amerikanske finansmyndigheder om mistænkelige overførsler.

Eksempelvis indberetter den amerikanske Bank of New York Mellon selskabet Yellowstone Import for mellem 2011 og 2013 at have sendt over 200 millioner kroner gennem banken.

Af indberetningen fremgår det, at Yellowstone Import menes at være styret fra en adresse i Moskva, og at den russiske bank MDM kan have tjent penge på handlerne. MDM har tidligere fået bøder i Rusland for omfattende skattesnyd.

Også den amerikanske storbank JP Morgan har flere gange indberettet Yellowstone Imports aktiviteter til de amerikanske finansmyndigheder. I en indberetning fra 2014 advarer JP Morgen om Yellowstone Import-overførsler for over 80 millioner kroner.

- Yellowstone Import er en enhed med høj risiko, der tidligere er indberettet på grund af manglende gennemsigtighed og store, runde, gentagne dollar-transaktioner, skriver JP Morgan til de amerikanske finansmyndigheder.

Selv om sagen om Danske Bank i Litauen ikke er lige så enorm som bankens hvidvaskskandale i Estland, er det alvorligt, at noget nu tyder på, at mistænkelige overførsler heller ikke er blevet fanget i et andet baltisk land.

- Det her kan jo være et isoleret problem med en enkelt kunde. En dårlig kunderådgiver eller en fejl i systemet. Men der kan jo også være den forklaring, at Danske Bank også i Litauen er blevet udnyttet af udenlandske kriminelle til hvidvask, og så står vi med en ny sag, siger Kalle Johannes Rose.

Skriftlige svar

Danske Bank har ikke ønsket at stille op til et interview om eventuelle hvidvaskproblemer i bankens filial i Litauen.

I et skriftligt svar forklarer banken, at den også 'kigger på' filialen i Litauen:

- Vi kan ikke kommentere mere detaljeret på disse forhold, idet de er en del af myndighedernes igangværende undersøgelser. Som vi tidligere har kommunikeret, kigger vi som en naturlig konsekvens af Estland-sagen også på andre dele af vores tidligere forretning, herunder Letland og Litauen.

Kalle Johannes Rose opfordrer Danske Bank til at være mere åbne omkring hvidvaskskandalen i Baltikum. (Foto: © Peter Langkilde)

Siden søndag har DR og medier i flere lande offentliggjort en række afsløringer om Danske Bank. Men banken har foreløbig ikke villet stille op til et interview.

Det undrer Kalle Johannes Rose, at Danske Bank ikke vil forklare sig, når en række dårlige sager i disse dage pibler frem.

- Det rejser jo spørgsmålet, om de spiller med helt åbne kort, om alt er lagt frem. Jeg synes, det er ærgerligt, at Danske Bank ikke er mere proaktive på den her sag, siger Kalle Johannes Rose, adjunkt på CBS.

Danske Bank er i færd med at afvikle sine filialer i Baltikum. I Litauen har banken kun sin it-support tilbage.

Om Deutsche Banks involvering i spejlhandlerne siger banken i et skriftligt citat til det journalistiske samarbejde, ICIJ:

- Dette var en kriminel handling fra enkeltpersoner, som handlede om at flytte midler ud af Rusland. Deutsche Bank har selv undersøgt og rapporteret den kriminelle handling til myndighederne i USA, Storbritannien og Tyskland i 2015. Da sagen blev afgjort i 2017 bemærkede myndighederne, at banken havde været usædvanligt samarbejdsvillig, skriver Deutsche Bank.

Om sit samarbejde med Danske Bank henviser Deutsche Bank til en bøde på omkring milliard kroner, som banken modtog tidligere i år for samarbejdet med Danske Bank og en anden bank FBME, Federal Bank of the Middle East:

- Den 7. juli er Deutsche Bank nået til enighed med amerikanske myndigheder. Myndighedernes undersøgelse identificerede ligesom vores egen interne undersøgelse forskellige mangler i vores tilsyn og overvågning af de banker, der brugte vores clearingtjenester, skriver Deutsche Bank.

I overblikket herunder kan du få et indblik i nogle af de personer, der har nydt godt af den manglende hvidvaskkontrol i Danske Banks estiske filial