Hvidvask-sigtelser falder på stribe: Seks tidligere chefer i Danske Bank kan ånde lettet op

Flere tidligere chefer har haft sigtelser hængende over hovedet, men nu opgives tiltale mod seks.

Daværende Danske Bank-direktør Thomas Borgen er en af de tidligere chefer, som er blevet sigtet i sagen. Men hans advokat, Peter Schradieck, har "ingen kommentarer" til, om Thomas Borgen stadig er sigtet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

En række tidligere Danske Bank-chefer, som i mere end halvandet år har været sigtet i bankens hvidvasksag, der omhandler hundreder af milliarder kroner, som angiveligt er vasket hvide gennem bankens estiske filial, kan nu ånde lettet op.

Seks af dem, der oprindeligt blev sigtet i sagen, er ikke længere i efterforskernes søgelys. Sigtelserne mod dem er nemlig droppet.

Det fortæller Per Fiig, der er fungerende statsadvokat i Bagmandspolitiet (Søik).

- Vi har ikke fundet, at der har været udvist uagtsomhed, der kan karakteriseres som grov, og dermed vil der ikke være grundlag for at rejse tiltale for at have overtrådt hvidvaskloven, siger han.

Ransaget og sigtet

Det var helt tilbage i begyndelsen af 2019, at en dommer ved Københavns Byret gav tilladelse til at ransage hos ni tidligere højtstående chefer i banken - herunder den tidligere topdirektør Thomas Borgen.

Det skete i forbindelse med efterforskningen af de tidligere chefers rolle i sagen om hvidvask i bankens estiske afdeling, viser dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle er tidligere kommet frem til, at 1.500 milliarder kroner fra 2007 til 2015 flød gennem afdelingen for udenlandske kunder, og at langt de fleste af transaktionerne var mistænkelige.

Statsadvokat Per Fiig vil hverken be- eller afkræfte, om der stadig er sigtede personer i sagen. Han vil heller ikke fortælle, hvem af de seks tidligere Danske Bank-chefer Søik har opgivet at rejse tiltale mod.

Derfor kan han ikke sige, om der stadig er igangværende efterforskninger mod flere af de tidligere Danske Bank-chefer, som oprindeligt blev sigtet i sagen. Han kan heller ikke sige, om der er rejst flere sigtelser undervejs i efterforskningen.

'Har taget for lang tid'

Forsvarsadvokat Henrik Stagetorn bekræfter dog over for DR Nyheder, at hans klient, Mikael Ericson, er blandt de seks, som ikke længere er sigtet.

- Han var i sin egenskab af chef for bankens internationale aktiviteter sigtet for at være ansvarlig for, hvad der skete i den estiske filial fra primo 2014 til primo 2016.

- Han er meget glad for, at han kan sætte en streg over sagen og havde heller ikke forventet andet. Han har været sigtet i mere end halvandet år, så han er glad for at have fået en afklaring, siger Henrik Stagetorn.

Også forsvarer Arvid Andersen kan nu lægge sin del af sagen på hylden, fortæller han. Hans klient har været omfattet af et navneforbud i den omfattende sag og nåede at være sigtet i mere end halvandet år.

Det er alt for længe, mener forsvarsadvokaten.

- Jeg synes, det har taget for lang tid i forhold til, at man relativt hurtigt har haft overblik over, hvad de konkrete personers rolle er i sagsforløbet, siger Arvid Andersen.

Danske Banks tidligere chefjurist Flemming Pristed har ”ingen kommentarer”, men hans advokat, Søren Bergenser, bekræfter, at han er en af de seks, som ikke længere er sigtet i sagen.

Anklager afviser nølen

Danske Bank er også sigtet i den langstrakte sag og står til en mulig stor bøde, fordi banken allerede i 2013 blev advaret om mistænkelige kunder, men ifølge Søik var alt for langsom til at lukke ned for kunderne i Estland.

Selvom der er gået et år og mange måneder med efterforskning af sagen, så mener fungerende statsadvokat Per Fiig ikke, at der er gået for lang tid.

For at kunne dømme nogen for at have overtrådt hvidvaskloven, så kræver det konkrete beviser for, at de har handlet groft uagtsomt. Og det har taget tid at undersøge til bunds, lyder hans argument.

- Det er Søiks vurdering, at der ikke for nogle af de seks enkeltpersoner er udvist uagtsomhed i en sådan grad, at det kan karakterises for at være grov, siger Per Fiig.

Men I fik lov til at ransage i begyndelsen af 2019. Hvorfor har de seks været sigtet så lang tid?

- Vi startede efterforskningen af sagen helt bredt i sensommeren 2018. Det har været en stor efterforskning for Søik. Der har været mange dokumenter i sagen og mange vidneafhøringer, og sagen involverer flere lande.

Forsvarsadvokat Arvid Andersen mener, at I har skudt med spredehagl ved at sigte så mange, som altså nu viser sig ikke at blive tiltalt. Er I gået for langt?

- Det er helt normal kutyme, at man rejser sigtelser, når der er tilstrækkelig mistanke mod personer.

Er jeres sag ved at falde fra hinanden?

- Der er stadig en efterforskning mod banken for at klarlægge, om der kan gøres ansvar gældende mod banken som juridisk person. Hvornår der kommer en afgørelse der, det kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, siger fungerende statsadvokat for Søik Per Fiig.

Mystik om skrinlagt undersøgelse

Der har ikke mindst været interesse for sigtelserne mod den daværende allerøverste ledelse i Danske Bank, blandt andet fordi to direktører med kort varsel angiveligt trak stikket på en intern granskning i 2014.

Den planlagte undersøgelse af beskyldninger om hvidvask i bankens estiske filial blev af uvisse årsager lagt i graven, lige inden interviews med ledende medarbejdere skulle foretages af et hold private efterforskere i hovedkontoret i København.

Peter Schradieck, der er forsvarsadvokat for bankens tidligere topdirektør Thomas Borgen, har "ingen kommentarer" til, om Thomas Borgen stadig er sigtet. Samme melding kommer fra advokat Birgitte Frølund, der er forsvarer for tidligere økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen.

Heller ikke forsvarer Hanne Rahbæk vil kommentere på, om hendes klient, som er omfattet af et navneforbud, stadig er sigtet eller ej.

Samme svar lyder fra Sten Balslev, der er forsvarsadvokat for en anden af de tidligere chefer med navneforbud i sagen.

- Jeg udtaler mig af principielle grunde ikke om sagen, herunder hvorvidt og i givet fald hvem der måtte have modtaget påtaleopgivelse, skriver advokaten i en sms.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de resterende tidligere chefer - herunder tidligere direktør for udenlandske aktiviteter Lars Mørch og tidligere risikodirektør Robert Endersby.