Hvidvask-ekspert: Panama-papirerne har kastet i snit to millioner kroner af sig per sag

Afsløringer kan give otte milliarder kroner i statskasserne verden over i skatteindtægter og bøder.

Det kan dog vise sig at være både dyrt og bøvlet at skrabe resten af pengene ind, mener Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør i Revisorjura.dk. (Foto: © DR Dokumentar, DR Dokumentar)

- Det er et relativt stort tal.

Sådan lyder reaktionen fra direktøren i Revisorjura.dk, Jakob Dedenroth Bernhoft, som reaktion på nye oplysninger om, at der her, tre år efter, at de såkaldte Panama Papers første gang så dagens lys, er stillet krav om, hvad der svarer til otte milliarder kroner tilbage i skattebetalinger verden over.

Ifølge hvidvaskeksperten svarer det til, at skattemyndigheder med papirerne i hånden i gennemsnit har kunnet presse flere millioner i tabte skatteindtægter og bøder ud af hver af de personer, der var en del af skandalen.

- Det svarer i snit til cirka to millioner kroner per person, som har haft penge i Panama. Og det da en slags penge, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Ikke alle lande har lagt tal frem

Det er dog ikke alle lande, der har valgt at lægge oplysningerne frem endnu. Dermed kan tallet potentielt set være højere.

I andre lande - som eksempelvis Danmark - er myndighederne ikke færdige med at bearbejde sagerne endnu.

Skatteministeriet oplyser dog, at Skattestyrelsen i Danmark foreløbig har afgjort 155 sager og rejst krav for 315 millioner kroner på baggrund af Panama-papirerne.

- Det er da også et rimeligt højt tal. Jeg hæfter mig også ved, at det er det tal, som man er kommet frem til indtil nu. Så tallet kan blive meget højere, siger han.

Status på de danske sager:

  • I september 2016 fik det daværende Skat tilladelse til at købe lækkede data om danskere, som optrådte i de såkaldte Panama Papers.

  • I alt modtog Skat navne på 494 fysiske og juridiske personer, fordelt med ejerskab over 317 off-shore selskaber.

  • Skattestyrelsen har ind til videre afgjort 155 sager med samlede reguleringer af den skattepligtige indkomst på 740 millioner kroner.

  • Det svarer til, at der er sendt efterregulering i skattebetalingen i de afgjorte sager for 315 mio. kr.

  • En række sager er stadig under behandling.

  • Kilde: Skattestyrelsen

Koster i bøvlede sager

Skatteministeriet gennemførte i 2016 et kontroversielt køb af papirerne for seks millioner kroner af en lyssky sælger.

Tiden vil vise, hvor stor en del af de mange millioner, Skattestyrelsen kræver, som man rent faktisk også får hjem. Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) er sikker på, at det bliver langt mere end de seks millioner.

Det kan dog vise sig at være både dyrt og bøvlet at hente resten af pengene hjem, mener Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Lige nu ser det ud til, at der er 155 sager, og hvis det alt sammen ender i retssager, så kan der nok blive en del advokatomkostninger på det, og så skal der nok også være en del diskussion omkring hvem, der kan bevise hvad, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Man skal huske på, at hele det her system har været for at snyde skattevæsenet, og det kan godt blive lidt besværligt i en retssag, siger han.

Skattestyrelsen oplyser, at styrelsen indtil videre har anlagt 34 erstatningssager mod danske ledelsesmedlemmer bag en række selskaber, som er blevet afsløret i skattesvig i forbindelse med de såkaldte Panama Papers.

Rettelse: Tidligere fremgik tallet 200 millioner i rubrik og tekst. Det korrekte udsagn var dog 2 millioner kroner. Fejlen er rettet.