Hvert tredje firma forbyder Facebook

På en tredjedel af Danmarks arbejdspladser er det forbudt at gå på Facebook. Det er ikke i orden, mener HK Privat, da Facebook kan være et arbejdsredskab.

På en tredjedel af Danmarks arbejdspladser er det forbudt at gå på Facebook. Det er ikke i orden, mener HK Privat, da Facebook kan være et arbejdsredskab. (Foto: © Robyn Beck, Scanpix)

På hver tredje arbejdsplads i Danmark er det forbudt for de ansatte at gå på sociale medier som Facebook i arbejdstiden. Det viser en undersøgelse, som organisationen Lederne har foretaget blandt 1769 ledere.

Mange ledere ser Facebook som en tidsrøver, fortæller chef for HR og arbejdsmiljø ved Dansk Erhverv, Rikke Bregendal Ørum.

- I mange virksomheder drejer det sig ikke om arbejdet, når man går på facebook. Det kan være, at man plejer sine sociale aktiviteter, og hvis det tager overhånd, er det ikke noget, der skal finde sted på virksomhederne, siger hun til DR Nyheder

Facebook som arbejdsredskab

Dansk Erhverv mener, at virksomheder bør have klare regler for, hvornår sociale medier må benyttes. Det er de enige i hos HK Privat, men her mener arbejdsmiljøkonsulent Svend Erik Hermansen, at firmaer skal have en meget god begrundelse for at forbyde sociale medier i arbejdstiden.

Et kig på eksempelvis Facebook er nemlig sjældent en større tidsrøver end en kop kaffe eller en tissepause, og så kan turen på de sociale medier være en del af arbejdet, påpeger han:

- Det, som virksomhederne skal tænke på, er, at mange mennesker på en arbejdsplads løser opgaver, hvor Facebook kunne være en naturlig del.

Svend Erik Hermansen mener, at ledere bør tænke på den inspiration, som sociale medier kan give de ansatte.

- Det kan være med til at give nogle muligheder, fordi man har set nogle muligheder på nettet, og så finder man måske ud af noget, fordi man har set, hvad de har gjort i en anden virksomhed, siger han.