Mens de generelle priser er steget med 17 procent på ti år, er den gennemsnitlige husleje steget med 30 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
Betalte du med andre ord 10.000 kroner om måneden for din lejlighed for 10 år siden, koster den i dag omkring 13.000 kroner.
Samtidig ville en pakke havregryn, der kostede 10 kroner i 2008 i dag koste 11,7 kroner.
- Der er pres på udlejningsboligerne i de større byer, og det er der, vi har langt de fleste udlejningsboliger. Det betyder, at der, hvor man kan sætte huslejen op, gør man det, siger Morten Skak, der er boligøkonom ved Syddansk Universitet.
Studerende og lave indkomster
Når huslejen løber hurtigere end det generelle prisindeks, æder huslejen en større del af rådighedsbeløbet. Og det gør ondt på økonomien hos personer med lav indkomst.
- Når huslejer stiger mere end det generelle prisniveau, bliver det vanskeligere for familier med lavere økonomiske ressourcer at betale huslejen. Det betyder, at vi får et problem i kernen af de større byer, hvor lavindkomstfamilier og studerende kan få svært ved at betale de her huslejestigninger, siger Morten Skak.
Morten Skak peger også på, at der de senere år er bygget mange nye udlejningsejendomme. Og fordi ejendomme bygget efter 1991 følger markedet frit, skubber det også til udviklingen.
- Hvis de er bygget efter 1991 er de uden huslejeregulering. Det betyder, at flere og flere boliger vil følge den generelle udvikling på boligmarkedet, siger Morten Skak.
Fik sat huslejen ned med 2.000 kroner om måneden
Men bor man i en ejendom fra før 1991 er der gode muligheder for at få sat sin leje ned.
Det prøvede Nicklas Schiellerup og hans sambo, da de gik til Lejernes LO, efter deres udlejer havde hævet den månedlige husleje til 9.500 kroner om måneden.
- Det tog næsten hele vores SU, siger Nicklas Schiellerup, der bor og studerer i Aarhus.
Nicklas Schiellerup undersøgte lejen hos tjekdinleje.dk. Her kunne han se, at lejen var i din pebrede ende, og han gik til Lejernes LO, som hjalp med at føre en sag ved huslejenævnet. Og så blev lejen sat ned med 2.000 kroner om måneden.
- Vi var virkeligt begejstrede, da vi havde fået de 2.000 kroner om måneden, siger Nicklas Schiellerup.
- Jeg tror bare, det er let at snyde, for det er svært at få en bolig i København, Aarhus eller Odense. Så er man glad for overhovedet at få en bolig, og så betaler man bare det, det koster. Samtidig er man måske lidt bange for at blive uvenner med sin udlejer og blive smidt ud, siger Nicklas Schiellerup.
Ejendomsforening: Mindre regulering er bedre
Erhvervsorganisationen Ejendomsforeningen Danmark ser ikke noget alarmerende i de stigende huslejepriser.
- For mig at se er det en mindre stigning. Man skal se på de bagvedliggende faktorer: Hvad koster en murer, hvad koster en ejendomsadministrator, det er det, der er blevet dyrere, siger Morten Marott Larsen, der er cheføkonom hos Ejendomsforeningen Danmark.
Morten Marott Larsen foreslår, at reguleringen af huslejen helt fjernes, for det vil helt ændre udbuddet af lejligheder - og måske give lavere husleje.
- Mindre regulering vil være godt for hele befolkningen. Vi vil få et større udbud, som på den måde vil kunne holde priserne på nogle fornuftige niveauer, for så kan det være, at hele befolkningen begynder at leje et værelse ud, eller man kan tiltrække investorer, hvis privatudlejning bliver gjort til det, det bør være, siger Morten Marott Larsen.