Der er gode nyheder for de danske skatteborgere, efter at Højesteret i London har ladet sin hammer falde i sagen om formodet svindel med udbytteskat i Danmark.
De fem højesteretsdommere har nemlig fundet frem til, at de danske skattemyndigheder gerne må føre retssagen om 12,7 milliarder kroner i Storbritannien. Hermed afvises Sanjay Shahs og en række andre personers appel om at få sagen standset.
Sagen skal nu køre ved en domstol næste år, og hvis de danske skattemyndigheder vinder den retssag kan der komme milliarder af kroner tilbage til den danske statskasse.
Dommen i dag er den foreløbige kulmination i et flere år langt juridisk tovtrækkeri i London.
Sagen handler om, hvorvidt de danske skattemyndigheder overhovedet kan føre sagen i Storbritannien.
Disputsen handler om en 300-årig gammel britisk lov, der siger, at britiske domstole ikke kan føre andre landes skattesager.
I første instans fik Sanjay Shah og de andre sagsøgte medhold, og sagen blev afvist. De danske skattemyndigheder fik lov til at tage sagen til appeldomstolen, som nåede frem til et andet resultat.
Herunder kan du blive klogere på, hvad udbytteskat er, og hvad der menes, når man taler om refusion af udbytteskat.
Retssagen kan godt føres i Storbritannien, da der ikke er tale om en skattesag, men en sag om mulig svindel, lød dommen. Så troede de fleste bare, at vi skulle vente til 2024, hvor selve retssagen skulle gå i gang.
Men igen spillede det britiske retssystem skattemyndighederne et puds. Sanjay Shah og de andre formodede svindlere fik lov til at få sagen prøvet ved den højeste domstol i Storbritannien – Supreme Court, der altså har sat et foreløbigt punktum i sagen i dag.
Det er ikke kun Sanjay Shah, som skattemyndighederne går hårdt efter. I alt sagsøgte skattemyndighederne nemlig 29 personer og 74 selskaber med krav om at få tilbagebetalt 12,7 milliarder kroner i London for flere år siden.
De 12,7 milliarder kroner er det fulde beløb, som myndighederne mener, at den danske statskasse er blevet svindlet for i udbytteskat mellem 2012 og 2015. Der er dog indgået forlig mod flere af parterne, og derfor er antallet af sagsøgte skrumpet en smule ind.
De sagsøgte personer og virksomheder relaterer sig alle i større eller mindre grad til Sanjay Shah.
Det vides ikke præcis, hvor mange penge Danmark potentielt kan få ud at føre sagen i London.
Skattestyrelsen har tidligere oplyst til DR Nyheder, at man har indefrosset værdier for mellem 3,5 og 3,9 milliarder kroner i relation til sagerne om udbytteskat.
Ifølge DR Nyheders oplysninger kan en stor del af de værdier lande i den danske statskasse, hvis skattemyndighederne vinder sagen i Storbritannien.
Sagen i London er dog ikke den eneste chance, som skattemyndighederne har for at inddrive penge. I alt har de danske skattemyndigheder nemlig anlagt civile retssager mod 545 personer og selskaber i seks lande.
Fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation
Sagerne relaterer sig til Danmarkshistoriens største svindelsag, hvor udenlandske finansmænd mellem 2012 og 2015 ifølge myndighederne lænsede den danske statskasse for 12,7 milliarder kroner.
I centrum for udbyttesagen er Sanjay Shah, som er blevet tiltalt for i alt at have svindlet Danmark for ni milliarder kroner.
Det er nemlig de danske myndigheders opfattelse, at Sanjay Shah og en række andre internationale storsvindlere gennem flere år har de ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.
Den formodede svindel er sket ved, at virksomheder og personer har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber - og dermed havde de ifølge danske myndigheder aldrig betalt udbytteskat og derfor heller ikke ret til at få penge tilbage.
Milliardregning på advokater
Det er dog langt fra gratis at føre de mange sager over hele verden.
Det nuværende estimat lyder på, at den danske statskasse kommer til at bruge 4,3 milliarder kroner på blandt andet advokatregninger for at føre sagerne.
I skønnet fra marts sidste år lød det dog også, at man forventede at få mellem 8,5 og 9,5 milliarder kroner tilbage i statskasssen.
Foruden de civile sager er der et strafferetsligt spor, hvor den danske anklagemyndighed i alt har tiltalt ni personer.
Sagen mod den formodede hovedmand, Sanjay Shah, skulle have været gået i gang, men er blevet udskudt flere gange.
Det skyldes, at han stadig er i Dubai, og her syv måneder efter at han er blevet dømt til udlevering ved landets højeste domstol, er han endnu ikke sat på en flyvemaskine. Sanjay Shah nægter sig skyldig.
Den strafferetslige del af udbyttesagen er dog i dag endelig skudt i gang ved Retten i Glostrup, hvor den 54-årige brite Guenther Klar risikerer op til 12 års fængsel for at have svindlet den danske statskasse for 320 millioner kroner. Han nægter sig også skyldig.