Hjørring vil lokke kontanthjælpsmodtagere til kommunen

Kommunen mangler arbejdskraft, og derfor går borgmesteren nu på jagt efter kontanthjælpsmodtagere, der vil bo i byen.

Hjørring efterlyser kontanthjælpsmodtagere, der vil flytte til den nordjyske kommune. (© DR)

Er du kontanthjælpsmodtager, og har du lyst til at flytte til Nordjylland for at arbejde, så har Hjørring Kommune et godt tilbud til dig.

Hvor andre kommuner kæmper for at lokke de veluddannede og ressourcestærke danskere til, er Hjørring nu gået på jagt efter kontanthjælpsmodtagere, som har lyst til at slå sig ned og arbejde i den nordjyske kommune.

De lokale virksomheder kommer nemlig til at mangle hænder i løbet af få år, og derfor er det ifølge borgmester Arne Boelt (S) ‘helt afgørende og nødvendigt', at der bliver lokket ny arbejdskraft til.

- Vi er ikke bange for at tiltrække kontanthjælpsmodtagere, så længe de vil bo og arbejde i Hjørring. Hvis de vil have et arbejde, er jeg helt sikker på, at vores virksomheder kan tilbyde det til dem, siger han.

Mangel på hænder

Ifølge de seneste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet bor der 65.295 personer i Hjørring, hvoraf 22.810 er i beskæftigelse.

Men arbejdsstyrken i den nordjyske kommune er inden for de senest fem år skrumpet med 2.000 personer, hvilket svarer til syv procent af den samlede arbejdsstyrke.

Som mange andre ydrekommuner døjer Hjørring med stor fraflytning, små ungdomsårgange samt et stigende antal ældre, og den udvikling vil kun fortsætte, lyder det fra borgmesteren.

Omvendt viser en rundspørge blandt 330 lokale virksomheder, at hver tredje mener, at de kommer til at mangle både ufaglært og faglært arbejdskraft. Derfor er kommunen nu gået sammen med virksomhederne om at lokke flere kontanthjælpsmodtagere fra hele landet til.

- Det er nu, vi skal slå til, siger Arne Boelt.

Skal slå sig ned

Kommunen har blandt andet stillet en række lejligheder til rådighed, som nyankomne, der har fået et arbejde i en af de lokale virksomheder, kan flytte ind i.

Det er nemlig vigtigt, at at kontanthjælpsmodtagerne slår sig ned i kommunen, understreger Arne Boelt.

- Problemet med udenlandske arbejdere er, at de gerne vil tjene en masse penge i Danmark, som de kan bruge i deres hjemlande. Kontanthjælpsmodtagerne vil derimod gerne bo i Danmark, og derfor er vi ikke bange for at åbne en dør for dem, siger han og fortsætter.

- Derudover mangler vi børn i vores skoler, så det ville være rigtig godt, hvis der kom flere familier til byen. Det kan være med til at bremse det faldende indyggertal, siger Arne Boelt.

Brug for stabil arbejdskraft

Den strategi bakker Anker Laden-Andersen, advokat og bestyrelsesformand for Hirtshals Havn, op om.

Havnen skal i de næste år udbygge for et trecifret millionbeløb, og her bliver der blandt andet brug for ufaglært arbejdskraft, siger han.

- Der er allerede virksomheder på havnen, som mangler arbejdskraft. De kontanthjælpsmodtagere, som borgmesteren taler om, er et perfekt eksempel på arbejdskraft, som vi kan bruge, siger han.

- Det er dog vigtigt for virksomhederne, at de bosætter sig i nærområdet, for så er de mere stabile. Derudover styrker det også handelslivet og miljøet omkring havnen, hvis de bor her, siger Anker Laden-Andersen.

Klar til svagere borgere

Ifølge de senste tal fra Danmarks Statistik findes der mere end 173.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark, og Hjørring Kommune har allerede en del.

Arne Boelt understreger, at kommunen allerede gør meget for at få dem i arbejde.

Lokalpolitikerne er eksempelvis blevet enige om at afsætte 125 millioner kroner over de næste fire år til at få 1.700 flere ledige og sygemeldte ind på arbejdsmarkedet.

Flere har eksempelvis alkohol eller psykiske problemer, og pengene skal blandt andet bruges på at afklare, hvem der på sigt kan komme i arbejde. Ifølge kommunens egne beregninger vil de 125 millioner kroner være tjent ind igen i 2018.

Arne Boelt er dog helt indforstået med, at han tager en risiko ved at trække flere svagere borgere til den nordjyske kommune.

- Nogle kontanthjælpsmodtagere vil blive svære at have med at gøre. Men langt de fleste er som alle os andre. De vil have et job, så de kan forsørge deres familier. Derfor tør jeg godt tage den risiko, siger Hjørrings borgmester.