Den 54-årige brite Sanjay Shah skal straffes med 12 år i fængsel for at have svindlet den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner i udbytteskat og for at forsøge at svindle statskassen for yderligere en halv milliard.
Sådan lyder dommen i Retten i Glostrup.
Dommen er den hårdeste straf, der nogensinde er givet for økonomisk kriminalitet i Danmark.
12 år er også den maksimale straf, der kan gives for bedrageri i Danmark, og retten har dermed valgt at følge anklagemyndighedens påstand.
Desuden udvises Sanjay Shah for bestandigt og frakendes retten til at drive virksomhed uden selv at hæfte ubegrænset.
Udover den historiske straf, der er tre år længere end noget, der er givet før i danmarkshistorien, så har retten besluttet, at Sanjay Shah skal have beslaglagt 7,2 milliarder kroner.
Det er det beløb, som anklagemyndigheden har bevist, at den britiske rigmand har fået ud af svindlen.
Det betyder dog ikke, at der nødvendigvis kommer 7,2 milliarder kroner tilbage til den danske statskasse. Det er nemlig lykkedes dansk politi at beslaglægge cirka tre milliarder kroner.
Disse penge skal konfiskeres, lyder det i dommen.
Sanjay Shah har med det samme besluttet at anke dommen til landsretten. Her vil den 54-årige brite frifindes.
Han skal fortsat være varetægtsfængslet frem til dommen i landsretten. Der er nemlig risiko for, at han vil flygte, hvis han bliver løsladt, vurderer retten.
Har nægtet sig skyldig
Under sagen har Sanjay Shah ikke nægtet de faktiske omstændigheder.
Hverken det astronomiske milliardbeløb, antallet af ansøgninger om refusion af udbytteskat eller perioden, de blev foretaget, har han noget at indvende mod. Han mener dog ikke at have begået noget strafbart, da han blot udnyttede ’et juridisk hul i skattelovgivningen’.
Dette forsvar blev fejet helt af bordet af retten, som vurderer, at Sanjay Shah ikke havde ret til de mange milliarder kroner.
Retten nåede frem til 12 års fængsel på grund af omfanget og grovheden af kriminaliteten. Desuden lægger retten vægt på, at det skete over en lang periode - 2012 til 2015.
Og så mener retten, at "den 54-åriges helt centrale og kontrollerende rolle i kriminaliteten, der var nøje planlagt og systematisk organiseret og undervejs yderligere effektiviseret ved udvikling af et softwaresystem, der betød, at kriminaliteten eskalerede voldsomt", lyder det i dommen.
Et af Sanjay Shahs andre kerneargumenter for, at han skulle frifindes er, at han ikke har haft en fair retssag, og at han var blevet dømt på forhånd af de danske politikere.
Men det er domsmandsretten ikke enig i. Sanjay Shah har haft en fair rettergang, lyder det fra dommer Nanna Blach.
Dommen til Sanjay Shah kommer, efter at hans "løjtnant", Anthony Mark Patterson, i februar fik otte års fængsel for sin rolle i svindlen. Han havde inden sagen erkendt sig skyldig.
Denne explainer er lavet inden dommen: