Da Sanjay Shah endelig landede i Kastrup Lufthavn den 6. december sidste år, var det enden på et langstrakt forløb, hvor de danske myndigheder reelt ikke anede, hvornår den svindeltiltalte brite ville sætte sine ben i Danmark.
Mere end otte måneder forinden var Sanjay Shah blevet dømt til udlevering af den øverste domstol i De Forenede Arabiske Emirater (FAE), og derfor var vejen banet for, at den svindeltiltalte brite hurtigt ville blive sat på en flyvemaskine til Danmark.
Faktisk kunne Sanjay Shah være på dansk grund, inden for "få dage", lød det fra britens danske forsvarsadvokat.
Men udleveringen lod vente på sig, og gang på gang lød det fra de danske myndigheder, at der ikke var noget nyt i sagen, og at sagen afventede en "intern vurdering i det emiratiske justitsministerium".
Den manglende Shah fik endda en ekspert til at tvivle på, at briten nogensinde ville komme til Danmark.
- Jeg sidder med en fornemmelse af, at de nok på en eller anden måde skal forhindre det. Det er den mistanke, jeg har. Jeg tror på den udlevering, når han står på dansk grund, sagde Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i firmaet Fraud React, der hjælper virksomheder med at opklare økonomisk kriminalitet, til Berlingske.
I oktober kunne anklager Marie Tullin endelig løfte en flig af sløret for, hvorfor Sanjay Shah stadig sad i en fængselscelle i Dubai.
- Den konkrete ordlyd, jeg har fået, er, at Sanjay Shah stadig er under efterforskning i De Forenede Arabiske Emirater, sagde anklageren under et retsmøde.
Emirens ekspertpanel afviste klage
Nu kan DR Nyheder fortælle, at der faktisk blev sat et endeligt punktum i en retssag mod Sanjay Shah i FAE 5. december sidste år. Altså timer inden, at den svindeltiltalte blev sat på en direkte flyvemaskine til Danmark.
I en dom afviser et ekspertpanel "på vegne af" emiren i Dubai, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, en klage, som Sanjay Shah og hans kone, Usha, havde anlagt mod landets højeste domstol.
Dommen har hidtil været ukendt i offenligheden og kom frem i sidste uge i forbindelse med en civil retssag i USA.
Her har de danske skattemyndigheder stævnet en række personer og selskaber, som er en del af udbyttesagen. I alt kræver skattemyndighederne 12,7 milliarder kroner tilbage i den amerikanske retssag.
Familien Shah havde i sagen i Dubai konkret klaget over, at den blev dømt til at betale cirka 8,5 milliarder kroner tilbage til Danmark, som de havde hevet op af statskassen i refusion af udbytteskat.
Klagen var altså over en afgørelse i en civil retssag, som kørte parallelt med udleveringssagen. Sanjay Shah mente blandt andet, at domstolen havde mistolket lovgivningen og havde krænket hans rettigheder.
De fem dommere når dog frem til, at alt er gået efter bogen, og at Sanjay og Usha Shah stadig skal betale pengene tilbage til Danmark.
I lufthavnen med blottede ankler
Dagen efter den afgørelse lander Sanjay Shah så i Kastrup Lufthavn kun iklædt en hvid trøje, grå Crocs-lignende tøfler og hvide piratbukser med anklerne blottet i det kolde, danske vintervejr.
- Han har tilsyneladende ikke andet tøj med, end det, som han går og står i. Som man kan se, så er vejrforholdene i dag lidt anderledes, end de formentlig er i Dubai, sagde hans forsvarer, Kåre Pihlmann, dengang.
Hans advokat havde faktisk slet ikke vidst, at det var planen, at briten skulle udleveres den dag.
- Mit indtryk er, at der har været et meget betydeligt hastværk, sagde Kåre Pihlmann på dagen, hvor Shah blev udleveret efter næsten halvandet års fængsel i Dubai.
I dag har Sanjay Shah så skiftet fængselscellen i Dubai ud med en trods alt noget mere komfortabel en af slagsen i Vestre Fængsel.
Retssagen mod den 53-årige brite gik i gang 11. marts ved Retten i Glostrup og er sat til at vare næsten 60 retsdage frem mod juni næste år.
I retten har Sanjay Shah nægtet sig skyldig og forklaret, at han udnyttede et hul i den danske skattelovgivning. Hvis han kendes skyldig risikerer han op til 12 års fængsel.
I dag tages der så hul på afhøring af vidner. Den første person i vidneskranken er britens tidligere løjtnant Anthony Mark Patterson.
Han har allerede tilstået at have svindlet den danske stat og er blevet idømt otte års fængsel.
DR Nyheder følger afhøringen af Patterson tæt her på dr.dk. Du kan også læse et længere portræt af Sanjay Shah herunder.