Den 10. juni blev 29-årige Line Wolff Larsen for anden gang mor til en lille dreng. Fødslen gik godt, men Line Wolff Larsen endte med et forstuvet haleben og ringede derfor til sit forsikringsselskab, Alm. Brand, for at få kompensation for en række behandlinger hos en osteopat.
- Jeg får at vide, at fødsler tager de sig ikke af – det dækker ulykkesforsikringen ikke, fortæller Line Wolff Larsen, som også forsøgte at indsende sin sag skriftligt.
Også på skrift blev hun afvist.
- Jeg bliver virkelig harm. Jeg har født to drenge, og nu har jeg brug for hjælp til at komme over nogle skader, jeg har pådraget mig i den forbindelse – hvorfor vil de ikke hjælpe?, siger Line Wolff Larsen, der bor i Højbjerg syd for Aarhus.
Hendes harme er begrundet, for forsikringsselskabernes afvisning af gravide og fødende kvinder er ulovlig.
Det har det P1 Orientering afdækket det seneste år, hvilket har fået en række forsikringsselskaber til at erkende de diskriminerende afvisninger, og i disse dage bliver der så udbetalt over 30 millioner kroner i erstatning.
Flere end 3.300 kvinder har fået eller vil få kompenseret gamle regninger.
Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt Danmarks største forsikringsselskaber. Tallet er foreløbigt, da det forventes, at flere kvinder endnu vil søge om godtgørelse.
- Det er overvældende, at det drejer sig om så mange kvinder. Det viser, at den her forskelsbehandling har været systematisk og på tværs af branchen, siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.
Selskaber meldt til politiet
Sideløbende med at kvinderne nu får udbetalt erstatning, kigger også Bagmandspolitiet nærmere på afvisningerne. I juli politianmeldte Finanstilsynet nemlig 14 af Danmarks største forsikringsselskaber for kønsdiskrimination.
Finanstilsynet har også påbudt selskaberne at informere deres kunder om muligheden for at søge erstatning.
Forsikringsselskabernes kommunikationsafdelinger har derfor sendt ikke mindre end 3,4 millioner breve med beklagelser de seneste uger.
- Det er en usædvanlig sag og en sag, som branchen er meget ked af og tager meget alvorligt, siger vicedirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension Thomas Brenøe.
Line Wolff Larsen blev afvist af sit forsikringsselskab, flere måneder efter at branchen første gang erkendte, at der var tale om diskrimination, og brevene til de 3,4 millioner kunder blev sendt, et år efter at P1 Orientering første gang gjorde opmærksom på problemet.
Det forklarer Thomas Brenøe med, at forsikringsselskaberne først ville handle, når kravene fra Finanstilsynet lå helt klar.
- Man sender ikke bare et brev ud til 3,4 millioner mennesker for så at sende et nyt brev ugen efter, siger han.
Thomas Brenøe vil ikke kommentere på, hvordan selskaberne forholder sig til den aktuelle politianmeldelse.
Line venter stadig på godtgørelse
Line Wolff Larsen endte med at sende en skriftlig klage til Alm. Brand med henvisning til P1 Orienterings dækning af lignende sager, og endelig den 24. august fik hun medhold og udbetalt sin forsikring.
Derudover har hun bedt om en godtgørelse på 5.000 kroner for kønsdiskrimination.
Andre forsikringsselskaber har udbetalt godtgørelsen til kvinder, der ligesom Line Wolff Larsen er blevet afvist på et ulovligt grundlag, men Alm. Brand har endnu ikke udbetalt godtgørelsen.
- Det handler ikke om pengene, men det principielle i, at det ikke er i orden at afvise kvinder, som har fået skadet deres krop i forbindelse med en graviditet eller en fødsel, siger Line Wolff Larsen.
Alm. Brand har ikke ønsket at stille op til interview.