GRAFIK Det betyder Brexit for danskeren og briten

Storbritanniens farvel til EU har store konsekvenser. Se her, hvordan det påvirker dig og den almindelige brite.

(Foto: © Grafik Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Storbritannien har meldt sig ud af EU. Det ved vi med sikkerhed. Men så hører de sikre facts også op.

For når Europas andenstørste økonomi river sig løs fra det europæiske fællesskab, så får det både valuta- og aktiemarkeder til at skælve.

Brexittet er ikke ligeså faretruende for økonomien, som dengang Lehman Brothers brød sammen og udløste finanskrisen, forsikrer Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom i Nordea. Men det er dramatisk, og det har mange konsekvenser.

Nedenfor kan du se, hvilke konsekvenser Ann Lehmann Erichsen forudser, at Storbritanniens valg får for den enkelte dansker og brite:

Du har penge i banken

Uanset, om du er brite eller dansker, så taber du penge ved at have penge i banken i kølvandet på Brexit. I Danmark er der i forvejen en meget lav rente, og briternes exit har fået renten til at falde yderligere.

- Der er lav rente, så langt øjet rækker, siger forbrugerøkonomen.

Du er boligejer

Arkivfoto (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Er du dansker og ejer en bolig, så er brexit derimod en rigtig god nyhed for dig. Boligrenten er nemlig faldet.

- Hvis man skal ud at handle nu, og skal have et lån hjem i dag eller næste uge, så er det bare med at slå til. Selvom vi allerede har lave renter på boliglån, så er det blevet endnu billigere, siger Ann Lehmann Erichsen.

Forbrugerøkonomen tør dog ikke spå, hvad Brexit betyder for de britiske boligejere.

Du har en pensionsopsparing

Pensionskasserne og pensionsselskaberne investerer deres penge i aktier og obligationer, men når aktiekurserne falder - som de gør nu efter Brexit - så koster det, forklarer forbrugerøkonomen:

- Det kan betyde, at man skal betale lidt mere ind til sin pension. Så er man pensionsopsparer - som de fleste er - så taber man på Brexit. Det er aldrig godt, når kurserne rasler, lyder det.

Særligt skidt står det til, hvis man er pensionist i Storbritannien, og skal til at spare endnu flere penge op til pensionen.

Du har aktier

- Det er bestemt ikke sjovt, hvis man ejer aktier for øjeblikket. Hverken hvis man er dansker eller brite. Mange private har solgt deres aktier i panik, så markedet er blodrødt, siger Ann Lehmann Erichsen.

Allerede i morges startede det store fald, men hvis du har is i maven, og ikke har solgt dine aktier endnu, er der ikke grund til at have nogen dårlig weekend, siger forbrugerøkonomen:

- Hvis du alligevel ikke har tænkt dig at sælge dem foreløbigt, så tror jeg nok, det skal vende igen.

Har du ingen aktier, men overvejer at købe, så er tidspunktet måske det rigtige, men Ann Lehmann Erichsen giver ingen garantier:

- Man bør jo investere, når kurserne er lave. Men det er ikke til at vide, om de har ramt bunden endnu. Det er nok mest de professionelle, der spekulerer i det. De fleste private er forsigtige, siger hun.

Du er på vej på til London

Arkivfoto. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Hvis du overvejer at rejse til Storbritannien i ferien, er der penge at spare. Det britiske pund er i skrivende stund faldet med cirka 11 procent, og derfor er der store rabatter at hive hjem, hvis du endnu ikke har betalt for hotel:

- Pundet har ikke været billigere siden 1985, så hvis man står og skal shoppe, så er det klart, at man har glæde af den lavere kurs. Det er måske nu, du skal købe den Burberry-jakke, du har drømt om, hvis du alligevel er i London, siger Ann Lehmann Erichsen.

Briterne derimod kan se frem til en dyr ferie - hvis de ikke allerede har betalt rejsen I det hele taget har forbrugerøkonomen svært ved at se, hvilke positive ting der er at sige for briterne.

- Det er en meget dramatisk situation, som kan skade samhandlen, investeringer og den økonomiske udvikling. Derfor er der generelt flere minusser end plusser for både briter og danskere, siger hun.