Frygt for hvidvask: Banker tør ikke røre ved bitcoins

Bankerne er for dårligt rustede til at håndtere virtuel valuta, mener bitcoin-handler Lasse Birk Olesen.

Den virtuelle valuta bitcoin er steget 1.400 procent på et år. Men bitcoin-ejere, der vil indløse gevinsten, kan få svært ved at sætte pengene ind på en bankkonto. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Den virtuelle valuta bitcoin fortsætter sin himmelflugt.

Investerede man den 6. december sidste år i en bitcoin, kan man i dag sælge den med en gevinst på 1.400 procent.

Men overvejer man at overføre gevinsten til sin bankkonto, kan man meget vel løbe ind i et nej:

- Der er en høj grad af anonymitet i bitcoins, og det indebærer også, at det er vanskeligt at spore, hvor pengene bag en bitcoin stammer fra. Det er baggrunden for, at bankerne kan være kritiske på det her område, siger Kenneth Joensen, der juridisk direktør i bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

Han henviser til hvidvaskreglerne, som ifølge flere banker karambolerer med anonymiteten i den populære bitcoin-valuta.

I dagens Børsen siger både Danske Bank, Nordea og Nykredit, at de i udgangspunktet ikke vil tage imod en pose penge, der kommer fra salg af bitcoins.

- Vi skal sikre os, at vi ikke er med til at kanalisere penge fra kriminalitet ind i det legale system. Det må vi ikke, og det vil vi ikke. Det er klart noget helt andet, hvis en person køber værdipapirer gennem en bank. Så ved banken, hvor mange penge, der er investeret i, og hvad kursgevinsten er, siger Kenneth Joensen.

Bitcoin-handler: Spøjst

Lasse Birk Olesen, der er medstifter af en af de største europæiske bitcoin-børser Coinify, giver ikke meget for bankernes forklaring.

- Bankerne er ude i er en teoretisk spekulation i, om bitcoins kan blive brugt til noget, som de ikke vil forbindes med. Og det, synes jeg, er lidt spøjst, fordi bankerne dagligt håndterer mange, mange indskud fra udenlandske børser og mange indskud fra Seychellerne og Belize og mange andre lande, hvor der kan foregå lyssky ting, siger han.

Det er hans vurdering, at der foregår mere handel med stoffer uden for bitcoin-systemet end indenfor. Og hvis bankerne er i tvivl, har de mulighed for at få indblik i transaktionerne, siger han:

- Man kan gennemskue transaktioner i bitcoin bedre, end man kan gennemskue transaktioner i almindelige bankoverførsler. Hvis en dansk bank modtager pengeoverførsler fra en bank i for eksempel Belize, og de spørger, hvor pengene kommer fra, jamen så held og lykke med at få Belize til at oplyse noget om det, siger Lasse Birk Olesen.

Men hvidvaskregler er hvidvaskregler, uanset om pengene kommer fra et lukket skattely eller en digital valuta, svarer Kenneth Joensen:

- Reglerne er nøjagtig de samme, hvad enten de stammer fra udlandet eller fra køb og salg af bitcoins. Vi skal i banken sikre, at pengene ikke kommer fra noget mistænkeligt.

For dårligt uddannede

Lasse Birk Olesen mener i stedet, at det er manglende uddannelse, som står i vejen for bankernes omfavnelse af virtuel valuta.

- Jeg tror, de ser det her som en mulighed for at sende et signal om, at de gerne vil gøre det bedre, selv om beløbene, som er involveret i de her bitcoin-gevinster overhovedet ingenting er i forhold til de hvidvaskskandaler, banker som Danske Bank og Nordea har haft, siger Lasse Birk Olesen.

- Og faktisk er der værktøjer til at lave bedre antihvidvask på bitcoin, end der er på almindelige bankoverførsler, fortsætter han.

Heller ikke her er Kenneth Joensen enig med Lasse Birk Olesen.

- Bankerne er allerede i dag meget digitale. De ved rigtigt meget om digitalisering, og de ved rigtigt meget om bitcoins. Det ændrer ikke ved, at vi er underlagt en lovgivning, hvor vi på samfundets vegne skal være med til at sikre, at de penge, der kanaliseres rundt i bankernes systemer, stammer fra legale formål, og det tager vi meget alvorligt, siger han.