Fremtidsforsker: Det bliver mere og mere hipt at logge af

Flere savner at være til stede i nuet, og derfor trækker mange stikket fra Facebook, Instagram og alle de andre sociale apps.

Vores frygt for at få glip af online fællesskab på vores smartphone betyder, at vi kan blive så afhængige af telefonen, at vi går glip af vores offline fællesskab. (© Colourbox)

- De gider ikke de der overfladiske selvfedenheder.

Sådan lyder fremtidsforsker Kirsten Poulsens forklaring på, hvorfor flere danskere vælger sociale medier fra.

For selvom tjenester som Facebook, Snapchat og Instagram skulle gøre det lettere at følge med i hinandens liv, så føler mange, at de går glip af nuet.

- Det er en trend, der startede for mange år siden. Folk er trætte af, at dem, man er sammen med sidder og tjekker deres mobil i stedet for at være til stede. Det er blevet for meget, derfor logger flere af. Som en slags modreaktion, siger hun.

Man får stress af digitale forstyrrelser

En undersøgelse, som Epinion har lavet for DR Nyheder, viser, at hver sjette voksne ikke bruger sociale medier. Men det er ikke kun et spørgsmål om alder og manglende tekniske færdigheder, der er årsagen.

Det handler i den grad også om aktive valg, siger Kirsten Poulsen.

- Alder spiller selvfølgelig ind, men det her er også nogle værdier, der spreder sig på tværs af køn, alder og demografi. Man har behov for at møde mennesker uden, at der hele tiden er et eller andet, der banker på digitalt, siger hun og fortsætter:

- Vi er trætte af at høre om venner, der har været i fitnesscentret igen. Vi vil have nye nyheder – og nye værdier: tilstedeværelse, fordybelse, ro og indsigt.