Det danske forsvar går nu ind i sagen om det danske firma Dan-Bunkerings rolle i leverancer af jetbrændstof til Syrien, som DR har afdækket de seneste dage.
Forsvaret er ikke selv kunde hos Dan-Bunkering. Men den største leverandør af brændstof til det danske forsvar hedder Unioil Supply, og det firma er ejet af Bunker Holding, som også ejer Dan-Bunkering.
Fordi Unioil Supply og Dan-Bunkering hører under samme koncern, vil Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) have en redegørelse fra Unioil Supply om Dan-Bunkerings rolle i leverancer til Syrien.
Det skriver netmediet Shippingwatch, og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse bekræfter over for DR. I en skriftlig kommentar skriver FMI til DR:
- Generelt gælder det inden for handel med råvarer, at kompleksiteten til stadighed forøges i markedet, at der ofte er tale om avancerede selskabskonstruktioner, og at globaliseringen er et grundvilkår.
- Derfor er vi også yderst opmærksomme på forhold, som dem DR har præsenteret, og derfor vil vi nu indlede dialog med vores leverandør (Unioil Supply A/S). Det gør vi med det formål at kaste yderligere lys over de forhold, der er blevet anført i jeres dækning.
Unioil Supply har en fireårig aftale med det danske forsvar om at levere brændstof. Aftalen har en værdi på et treciftret millionbeløb om året. Brændstof fra Unioil Supply bliver ifølge FMI hovedsageligt brugt i Danmark.
30.000 ton jetbrændstof
DR har de seneste dage fortalt, hvordan Dan-Bunkering spiller en vigtig rolle i en sag om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til Syrien. Leverancerne er ifølge eksperter i strid med EU-sanktioner, der gør det forbudt at sælge, levere og overføre jetbrændstof til brug i Syrien.
Historierne bygger på amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder.
Dan-Bunkering er anonymiseret i retsdokumenterne, men DR har gennem en række centrale kilder været i stand til at bekræfte virksomhedens identitet og en række oplysninger om Dan-Bunkerings rolle i sagen.
Dan-Bunkering har ifølge sagens oplysninger skaffet jetbrændstof til et russisk firma, som ifølge russiske myndigheder har forsynet Ruslands kampfly i Syrien. Kampfly, der gennem flere år har fløjet bombetogter til støtte for den syriske præsident Bashar al-Assad. Leverancerne fandt sted i 2016 og 2017.
I videoen herunder fra januar 2017 kan du se forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fortælle om sit syn på Ruslands rolle i borgerkrigen i Syrien.
Dan-Bunkering afviser brud på EU-regler
Hverken Dan-Bunkerings ejer, Torben Østergaard-Nielsen, eller andre repræsentanter for virksomheden har ønsket at stille op til interview.
Dan-Bunkerings advokat skriver i en mail til DR, at Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med EU-reglerne, ikke har leveret brændstof til en kunde, der er omfattet af EU's sanktionsregler og aldrig har leveret brændstof til Syrien.
Dan-Bunkering har trods gentagne forespørgsler stadig ikke svaret DR på, om de har været involveret i leverancer af jetbrændstof, der via russiske skibe er endt i Syrien.
Men i en pressemeddelelse udsendt 30. april skriver Dan-Bunkering om leverancer til de russiske tankskibe, DR har omtalt. Ifølge Dan-Bunkering stod der ikke i de dokumenter, som kaptajner udveksler når der overføres brændstof mellem skibe, at brændstoffet skulle til Syrien.
Fyns Politi er ved at undersøge en sag om muligt sanktionsbrud, der vedrører Dan-Bunkering.
Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i Danmark eller i den amerikanske retssag, der handler om brud på USA's sanktioner.