Det var en utilfreds forsvarer, der udtalte sig til pressen ovenpå dommen i den første danske straffesag om matchfixing nogensinde.
- Jeg er skuffet. Vi havde en forventning om, at Landsretten ville vurdere beviserne anderledes og ikke lægge så meget vægt på hans egen forklaring, som blev afgivet, da han blev afhørt som vidne, siger Henrik Juel Halberg.
Østre Landsret idømte den 29-årige MT et års betinget fængsel. Han blev ligeledes dømt til at betale 140.000 kroner tilbage, som skal dække dele af det tab, som Danske Spil har lidt.
Angav sig selv
Det væsentligste bevis i sagen var politiets afhøringsrapporter af MT og hans bofælle. Her fortæller MT, at han sammen med fire fodboldspillere fra Hvidovre arrangerede, at spillerne skulle sørge for, at Hvidovre tabte to fodboldkampe i 1. division i 2010.
MT har under retssagen forklaret, at det han fortalte politiet var løgn. Han fabrikerede en falsk historie til politiet om, at han havde deltaget i matchfixing, fordi han følte sig truet på livet.
Sagen kort
- •
En 29-årig mand, MT, er tiltalt for matchfixing af to fodboldkampe i 1. division i efteråret 2010.
- •
MT arrangerede udfaldet af kampene sammen med fire-fem spillere fra Hvidovre.
- •
Gruppen tjente penge på kampene ved at spille på resultatet ved spil hos Danske spil. De samlede gevinster blev 900.000 kroner.
- •
Fodboldspillerne er endnu sigtede – hvis MT bliver dømt er vejen banet for en mulig tiltale af spillerne.
- •
Retssagen er sin første af sin art i Danmark. Ved byretten blev MT idømt et års betinget fængsel for matchfixing.
Ved at give politiet informationer om matchfixing håbede han på, at han politiet ville give ham beskyttelse, ligesom han håbede, at de ville efterforske hans voldssag yderligere.
Tal ikke med politiet
MT har forklaret, at han blev overfaldet i sit hjem i 2012 af et asiatisk tæskehold, der truede ham til at betale dem penge ved at stikke en kniv ned i halsen på ham.
MT skyldte penge til en asiatisk spiludbyder, som han har arbejdet for.
MT’s forsvarers udlægning af dommen er derfor, at man ikke skal tale med politiet uden, at der er en advokat til stede.
- Man kan udlede af dommen, at man skal passe på med som vidne at tale med politiet. Havde han vidst, hvad jeg eller andre kunne have fortalt ham fra starten, så tror jeg ikke, at han havde håndteret det her på samme måde, siger Henrik Juel Halberg.
Spektakulær sag
MT kan ikke huske, at han blev tilbudt en advokat i forbindelse med politiets afhøring af ham. De betjente, der sad med hans sag, har forklaret i retten, at han blev tilbudt en advokat.
Statsanklager Steen Hansen Saabye var omvendt yderst tilfreds med dommen og mener, at det var en særlig sag.
- Det er en spektakulær sag, dels fordi det er den første om matchfixing, og så er den speciel, fordi den alene er opstået på grund af tiltaltes egen forklaring. Men de forklaringer, der kom frem, blev støttet af andre omstændigheder.