Forstå hvordan den danske statskasse blev svindlet for 12,3 mia.

Med falske papirer er det lykkedes bagmænd at hive milliardbeløb ud af Skat. Læs om manøvren her.

- Man har tæppebombet skat med blanketter, fortæller Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, forsker ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner.

Sådan her menes det at være foregået:

Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, ind til Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.

På det tidspunkt er det lykkedes de formodede svindlere at få udbetalt svimlende 12,3 milliarder kroner, 2.500 kroner per skatteyder.

Falske papirer

Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

Reglerne er sådan, at udenlandske selskaber og privatpersoner, der ejer aktier i Danmark, i visse tilfælde kan få tilbagebetalt den såkaldte udbytteskat.

Udbytteskat er en skat på 27 procent, som Skat automatisk holder tilbage, når danske aktieselskaber udbetaler udbytte til deres ejere, aktionærerne.

Afhængig af, hvilken skatteaftale, der findes mellem Danmark og den udenlandske aktionærs hjemland, kan udenlandske aktionærer ansøge Skat om at få den indeholdte udbytteskat udbetalt, så de helt eller delvist slipper for denne skat.

Det kræver, at den udenlandske aktionær indsender en ansøgning til Skat, hvor de vedlægger dokumentation for, at de ejer danske aktier og har fået udbytte udbetalt. Det er dette, som de formodede svindlere – ifølge Skat og politiet – har gjort i stor stil i perioden fra 2012 og frem til august 2015.

Dårlig kontrol

Problemet er bare, at bagmændene – stadig ifølge Skat og politiet – ikke ejede de danske aktier og ikke havde fået udbytte udbetalt – og dermed heller ikke havde krav på at få udbytteskatten refunderet.

Den dokumentation, de havde sendt med deres mange ansøgninger, var forfalsket, mener Skat og politiet.

Bagmændene udnyttede, at der var meget dårlig kontrol i Skat med de ansøgninger, der kom fra udenlandske aktionærer med krav om at få tilbagebetalt udbytteskat.

Se en forsker forholde sig til sagens omfang i videoen øverst.