Forsker: Nu bliver det svært at redde de slagteriansatte

Slagteriarbejdernes nedstemning af lønaftale gør det svært at redde dem fra fyring, lyder det fra forsker.

Slagteriansatte hørte forslaget om lønnedgang for to uger siden, men har nu afslået det.

Det kan blive svært at redde de op mod 1.000 arbejdspladser, som er truet på Danish Crown.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, efter de 6.000 ansatte har forkastet et forslag om en lønnedgang på 6,4 procent.

Pengene skulle investeres i at avle flere svin, så der er arbejde nok for slagterne i de kommende år.

- Jeg tror ikke det er muligt at finde anden finansiering, fordi det hele jo har været bundet op på en slags helhedsløsning, hvor alle gik sammen og bidrog. Når den er faldet til jorden, så tror jeg ikke, at man på sigt kan skaffe alternative penge, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Betyder fyringer

Den forkastede plan lagde op til, at slagteriarbejdernes lønnedgang på omkring 25.000 kroner før skat skulle være med til at finansiere godt 20 procent af investeringen i at avle tre millioner flere svin de kommede fire år.

Derudover skulle en gruppe landmænd investere 20 procent, mens den sidste del skulle hentes fra den finansielle sektor.

- Finder man ikke en ny investeringsform, så vil kapaciteten af ansatte være for høj og det vil betyde fyringer, siger Flemming Ibsen

Taber troværdighed

Planen var oprindeligt blevet foreslået af slagteriarbejdernes egne tillidsmænd og blev bakket op af ledelsen i Fødevareforbundet NNF's hovedafdeling.

- Forbundsledelsen har jo investeret hele sin prestige i det her projekt, og tillidsrepræsentanterne har investeret hele deres troværdighed og prestige i projektet, så det ryster dem jo, siger Flemming Ibsen.

Stolede ikke på garanti

Du roste oprindeligt initiativet, hvad mener du om, at det blevet stemt ned?

- Ja, fordi jeg synes ikke bare, der var tale om traditionel løntilbageholdenhed. Det var innovativt, at man investerede i et selskab. Landmændene skulle også investere, og pengene var juridisk bundet i at skaffe nye svinestalde, og skaffe penge fra den finansielle sektor, som kunne garantere beskæftigelsen, siger Flemming Ibsen.

Han vurderer, at de ansatte i sidste ende ikke stolede på, at det ville sikre deres job.

- Snakken om, at Danish Crown ikke ville lukke slagterier hang ikke sammen med, at man alligevel kunne fyre slagteriarbejdere, hvis man mangler råvarer. De ansatte har ikke troet på en beskæftigelsesgaranti, siger professoren.

Model faldet til jorden

Fremover mener forskeren generelt, at tillidsmænd og ledelsen i nødlidte virksomheder kan have held med traditionel løntilbagegang.

Men kreative helhedsløsninger, som den man har forsøgt på Danish Crown, er "faldet til jorden", lyder det.