Landets forsikringsselskaber har lagt sig fladt ned og undskyldt overfor gravide og nybagte mødre, som de i årevis ulovligt har kønsdiskrimineret og afvist at hjælpe med behandling.
Det gælder også Dansk Sundhedssikring, der ifølge selskabets egen hjemmeside er landet største udbyder af sundhedsforsikringer.
Derfor kom det også bag på 38-årige Mette Nielsen, da hun i sommer fik afvist støtte til en operation for delte mavemuskler som følge af to graviditeter.
I det skriftlige afslag, som DR Nyheder har set, skriver Dansk Sundhedssikring, at operationen ”betragtes som kompliceret”.
Selskabet henviser desuden til sine forsikringsbetingelser, hvor operationen er sidestillet med organtransplantation, kønsskifteoperation og behandling med stamceller – altså yderst komplicerede kirurgiske indgreb, som forsikringen desværre ikke dækker.
- Jeg blev så frustreret og gal. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det her forholdsvis lille indgreb ikke kan laves – at man ikke kan få hjælp til at leve ordentligt videre, fordi man har været gravid, siger Mette Nielsen.
Mette Nielsen har levet med delte mavemuskler siden sin første graviditet i 2013 og har gennem flere år trænet med en fysioterapeut for at få mavemusklerne til at samle sig igen.
- Jeg har ikke kunnet stå almindeligt ud af sengen, men måtte trille om på siden og støtte mig selv op, for ellers stod mine mavemuskler ud som en Toblerone, og det rev i mit bindevæv som bare pokker, fortæller Mette Nielsen, der også dagligt har døjet med lændesmerter og migræne.
- Det har haft kæmpestor indvirkning både på mit familieliv og arbejdsliv, tilføjer Mette Nielsen.
Hos sin egen læge har hun fået afslag på henvisning til en operation, da hendes komplikationer ikke vurderes at være alvorlige nok.
Mette Nielsen har en sundhedsforsikring gennem sit arbejde, og hun håbede derfor, at den kunne dække hendes behov for hjælp. Også her blev hun dog mødt med en afvisning.
- Det irriterer mig grænseløst, at fordi det er forårsaget af en graviditet, så kan man ikke få hjælp, tilføjer hun.
Efter afvisningen i sommers besluttede Mette Nielsen og hendes mand, at de selv ville betale 35.000 kroner for, at Mette kunne blive opereret i det private.
Operationen tog knap to timer, og Mette Nielsen blev udskrevet dagen efter.
DR Nyheder og P1 Orientering har haft fokus på forsikringsselskabernes afvisning af gravide og nybagte mødre siden 2020. I tidslinjen nedenfor kan du få et hurtigt overblik.
Juraprofessor: Operation bør være beskyttet af EU-direktiv mod kønsdiskrimination
DR Nyheder har forelagt Mette Nielsens sag og afslag for juraprofessor med speciale i diskrimineringsret Kirsten Ketscher. Hendes klare vurdering er, at afslaget er ulovligt.
- I forsikringer kan man have forskellige forbehold, men de skal være i overensstemmelse med EU-retten, siger Kirsten Ketscher og tilføjer
- Forsikringsselskabet forsøger at lave en analog argumentation, hvor de sidestiller operationen med en række andre behandlinger som kønsskifteoperation. Men rettigheder, der baserer sig på et EU-direktivet om ligebehandling ved varer og tjenester, må ikke fortolkes indskrænkende, og det er jo i høj grad det, der er tilfældet her.
Juraprofessorens klare anbefaling er, at Mette Nielsen enten klager til Ligebehandlingsnævnet, eller at hun stævner Dansk Sundhedssikring.
- Det vil være udmærket, hvis vi fik en domstol til at kigge på den her slags sager, siger Kirsten Ketscher.
Forsikringsselskab overvejer at se på afvisning igen
Dansk Sundhedssikring fastholder, at de ikke mener, der er tale om et brud på EU-direktivet, "da delte mavemuskler kan opstå af flere årsager og ramme både kvinder og mænd".
- Vi betragter operation af delte mavemuskler som en kompliceret operation, da der er tale om abdominalplastik eller fuld bugvægsplastik, der typisk er et meget omfattende og stort indgreb, der kræver flere dages indlæggelse, lang genoptræning og mange forholdsregler i månederne efter og hvor der ikke er garanti for, at musklerne ikke deler sig igen, skriver Dansk Sundhedssikring til DR Nyheder.
Dansk Sundhedssikring tilføjer dog, at de vil se på Mette Nielsens sag endnu en gang.
- Vi vil se nærmere på, om vi i den konkrete sag ikke kan sidestille det med et kompliceret indgreb ud fra graden af delte mavemuskler, tilføjer selskabet i det skriftlige svar.
Ud over sin sundhedsforsikring har Mette Nielsen også en forsikring hos Euro Accident gennem sin pension.
Men også her er der skrevet en særskilt klausul for "gener fra rectus diastase (delte mavemuskler, red.) med eventuelle følger".
Overvejer at bede sin fagforening om hjælp
Selvom Mette Nielsen allerede selv har betalt for sin operation, overvejer hun, om hun skal klage til Ligebehandlingsnævnet.
Mette Nielsens sundhedsforsikring er tegnet gennem hendes arbejde, så hun overvejer også, om hun skal lade sin fagforening se på sagen.
- Jeg er stadig gal over, at jeg selv har skullet betale for operationen, når jeg har betalt for en sundhedsforsikring, siger hun.
Ikke desto mindre er hun glad for, at hun havde mulighed for selv at betale for at få operationen udført.
- Det er noget nær det bedste, jeg har gjort for mig selv. Det har gjort, at jeg igen kan løfte, jeg er sluppet af med min migræne, jeg mærker stort set ikke noget til smerter i ryggen. Jeg glæder mig over det hver eneste dag, siger hun.