Det var småt med pladsen i den ellers store F4-retssal i Retten i Glostrup, hvor den omfattende svindelsag, Operation Greed, onsdag for første gang blev hovedforhandlet.
Sagen drejer sig om skatte- og momskriminalitet for 290 millioner kroner og hæleri og hvidvask for knap en halv milliard kroner.
17 personer og tre selskaber er anklaget for at udgøre et netværk, der ved brug af et væld af selskaber har vasket moms og skat ud af arbejde, som ifølge politiet er blevet udført rundt omkring på Sjælland.
Centralt i anklagen er tre brødre med pakistansk baggrund, som siden oktober 2017 har siddet varetægtsfængslet. I alt er fem personer varetægtsfængslede i sagen.
- De muligheder, anklagemyndigheden giver forsvaret at arbejde under, er umulige og utålelige. Det er et brud på internationale konventioner, og man burde som minimum løslade min klient, så vi i stille og rolig gænge kan forberede os på behørig vis, lød det fra Jakob Lund Poulsen, der er forsvarsadvokat for den yngste af de tre tiltalte brødre, UA.
3.000 timers rumaflytning
Lund Poulsen henviser til politiets omfattende bevismateriale i Operation Greed, hvor der er foretaget rumaflytninger, telefonaflytninger og videoovervågning i over et halvt år.
Ifølge anklager Maria Cingari ligger politiet inde med omkring 3.000 timers rumaflytninger, som forsvaret endnu ikke har haft mulighed for at lytte med på:
- Hvis vi skal blive færdige med den her sag, inden vi alle sammen dør, skal vi selvfølgelig ikke gennemgå alle videoovervågninger, rumaflytninger og telefonaflytninger. Men selvfølgelig skal vi udlevere relevant materiale, sagde hun med henvisning til, at politiet arbejder på at brænde alt relevant bevismateriale ned på cd'er til de tiltalte.
Også den hovedtiltalte i sagen, NA, tog ordet, da der blev forhandlet om fortsat varetægtsfængsling af de fem tiltalte.
Han mente, han var udsat for en uretfærdig behandling og burde løslades straks:
- Jeg sidder i Helsingør Arrest med en advokat morgen og aften. Vi prøver at få så mange timer som muligt for at gennemgå denne sag. Men hver uge bliver der aflyst, fordi arrestanter sover i advokatrummet eller af andre grunde.
- Der skulle være 60.000 bilag i den her sag, jeg har stadig ikke set et eneste. Jeg er udsat for unfair trial, sagde NA, som DR Nyheder tidligere har skrevet fik slettet gæld for 114,5 millioner kroner i januar 2016, hvor svindlen ifølge politiet var i fuld gang.
- Da jeg blev anholdt, kendte jeg ikke navnet på firmaet, jeg havde ikke en idé om, hvad det handlede om. Nu har jeg været varetægtsfængslet i over et år og får ikke besøg af nogen. Der bliver ikke nogen af os, der kan sige et ord om den her sag den 14. januar, sagde NA.
Beskyttelse af vidner
Politiet i Spanien og Litauen har på vegne af dansk politi foretaget afhøringer, fremgik det på retsmødet.
Politiet mener, at de udenlandske statsborgere har været stråmænd i flere af selskaberne i svindelkomplekset.
Men anklagemyndigheden udtrykte bekymring for, at en løsladelse af de fem varetægtsfængslede ville kunne påvirke vidnernes forklaringer:
- Der skal ikke være mulighed for, at de bliver påvirket, inden de aflægger forklaring i retten, sagde Cingari.
Til det svarede den hovedmistænkte NA:
- I glemmer én ting. Alle i denne ret, som er på fri fod, kan gå ud at snakke med alle. De kan tage ud og snakke med de her vidner. De ved, hvor de bor, og kan tage fat i dem alle sammen og fortælle dem, hvad de har lyst til. Nu sidder vi fem tilbage i arresten, sagde han.
Protesterne fra de fem forsvarsadvokater førte ikke til noget resultat. De to dommere og to domsmænd afgjorde, at de fortsat skal være varetægtsfængslet frem mod næste retsmøde den 14. januar.
Alle tiltalte nægter sig skyldige.
Næste retsmøde i Greed-sagen er den 14. januar.