Første dom for coronasvindel: 29-årig får 1,5 års fængsel

Virksomhedsejer fra København er den første, der er dømt for svindel med hjælpepakker.

Dommen er den første, der er givet for svindel med hjælpepakker. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Det er dyrt at forsøge at svindle med de statslige hjælpepakker, som har sendt milliarder af kroner ud til nødlidende virksomheder under coronakrisen.

Det må en 29-årig virksomhedsejer fra København sande, efter at han i dag er blevet dømt et år og seks måneders ubetinget fængsel for uberettiget at forsøge at få udbetalt 427.500 kroner i lønkompensation til fem ansatte.

Ud over fængselsdommen skal han betale en tillægsbøde på en million kroner.

Manden er dømt for dokumentfalsk og for socialt bedrageri, men ikke af særlig grov karakter, som anklagemyndigheden ellers havde påstået.

Dommen i dag er interessant, fordi en dommer for første gang i en sag om økonomisk kriminalitet har taget stilling til, hvordan retten skal bruge den firedoblede strafskærpelse for corona-relateret kriminalitet, som Folketingets partier i foråret blev enige om.

'Ikke en firedobling'

Ifølge sagens anklager, Camilla Helbo, kan man ikke med dagens dom i hånden konstatere, at straffen for at svindle med hjælpepakker er firedoblet.

Hun lægger dog vægt på, at dagens fængselsdom er langt højere end normalt.

1 år og 6 måneder er den længste fængselsstraf, som man efter § 289 a i straffeloven kan straffes med.

- Normalt vil staffen være omkring otte måneder. Med det resultat vi har i dag, så har domstolen fulgt muligheden for at idømme en længere straf, end vi normalt ser i de her sager, siger hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med den 29-åriges forsvarer, Louis Beck Nielsen.

I en kort kommentar siger forsvarsadvokaten dog, at hans klient udbeder sig betænkningstid i forhold til, om han vil acceptere dagens dom.

På samme måde vil sagens anklager nu sammen med Statsadvokaten i København afgøre, om man vil anke dommen til skærpelse.

- Vi må gå hjem, kigge på dommen og nærlæse, hvad der står i den. Og så må vi drøfte med statsadvokaten, hvad der videre skal ske, siger Camilla Helbo.

Kommer efter tilståelse

Den 29-årige har erkendt sig skyldig i sagen. Han erkendte blandt andet, at de fem personer, han havde søgt om kompensation for, ikke var ansat i hans firma.

Offentligheden fik dog ikke på retssagens første dag, som var torsdag i sidste uge, mulighed for at høre virksomhedsejerens forklaring.

Sagens dommer valgte nemlig at lukke dørene til retsmødet, umiddelbart efter at den 29-årige havde erkendt sig skyldig i forholdene.

Argumentet for dørlukningen - som DR Nyheder protesterede mod - var, at den 29-årige endnu ikke selv havde afgivet forklaring. Desuden henvistes der til risikoen for vidnepåvirkning.

Dagens dom bliver formentlig ikke den eneste, der falder for at svindel med corona-hjælpepakker.

Der er stadig en lang række andre sager, som afventer anklagemyndighedens og domstolenes vurdering. Sagerne omhandler mulig svindel fra mellem et par hundrede tusinde kroner og op til lige over to millioner kroner.

Desuden er der endnu flere sager, der bliver efterforsket. Seneste tal fra Anklagemyndigheden viser, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) i slutningen af sidste uge havde modtaget i alt 94 anmeldelser om mulig kriminalitet i relation til hjælpepakkerne.