Det kan i den kommende tid blive vigtigt for vaccinerede borgere at påvise, at de har dannet antistoffer mod coronavirus, og Sundheds- og Ældreministeriet er lige nu netop ved at lægge sidste hånd på en løsning, der kan hjælpe med det.
- Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på et covid-19-vaccinepas, som forventes klar til primo 2021, svarer ministeriet i et skriftligt svar til DR Nyheder.
Det danske vaccinepas kommer til at være en print selv-løsning på sundhed.dk, og i første omgang regner Sundheds- og Ældreministeriet med, at det vil hjælpe rejsende danskere.
- Det er forventningen, at der kan være krav fra andre lande om forevisning af vaccine-dokumentation ved indrejse. Her kan et dansk vaccinepas bruges, skriver de til DR Nyheder.
Ministeriet oplyser derudover til DR Nyheder, at udviklingen af et covid-19-vaccinepas vil fortsætte, i takt med at der løbende kommer mere viden om vaccinerne, for eksempel hvor længe vaccinerne er dækkende.
Om der arbejdes på en app-løsning af vaccinepasset, har ministeriet ikke svaret på.
Et skridt mod et åbent samfund
Vil du gerne med flyet? Så vis mig dit vaccinepas.
Sådan kan beskeden meget vel komme til at lyde ved check in-skranken i lufthavnen, når samfundet begynder at genåbne i takt med at flere danskere bliver vaccinerede.
Michael Svane er branchedirektør for Dansk Industri Transport og arbejder til dagligt med flybranchen. Han er rigtig glad for det danske vaccinepas, som han siger er efterspurgt blandt mange virksomheder.
- Et vaccinationspas er vejen til, at vi kan lægge restriktionerne bag os og i langt højere grad komme ud og flyve, siger han.
Michael Svane mener, det danske vaccinepas er et pænt skridt på vejen mod et mere åbent samfund og håber på, at der bliver udviklet internationale løsninger, så man er sikker på, at vaccinepasset godkendes i hele verden.
En anden, der glæder sig over, at der snart kommer et nyt værktøj mod corona, er Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live. Dansk Live repræsenterer danske festivaler og spillesteder.
- Jeg tror, mange festivaler vil bruge det, fordi det kan være med til at sikre, at der ikke sker smitteudbrud ved gennemførslen, siger han.
Han fortæller, at en kombination af hurtigtest, vaccinepas eller dokumentation for, at man har antistoffer efter et sygdomsforløb, skal være med til at give coronafri festivaler til sommer.
Mange løsninger på vej
Flere steder i verden bliver der testet forskellige digitale test- og vaccinepas hos flyselskaber og lufthavne.
En Schweizisk virksomhed har i samarbejde med World Economic Forum udviklet appen CommonPass, der skal omdanne borgernes vaccine- og teststatus til en QR-kode, der kan scannes i lufthavnen.
Flere store flyselskaber som United, Lufthansa, Swiss International Airlines og Virgin Atlantic har i slutningen af 2020 testet løsningen. Lufthavnenes internationale brancheorganisation, Airports Council International, der repræsenterer 2000 lufthavne verden over, tester også CommonPass.
Også verdens største brancheforening for flyselskaber, IATA, arbejder på en international løsning kaldet IATA Travel Pass Initiative.