Chancen for at se grå hårtoppe bag sommerhushækken er stadig størst – men over de seneste tre år er klubben af danske sommerhusejere trukket i en yngre retning.
Hos Nykredit udgør de unge under 40 år nu 12 procent af det samlede antal låntagere på sommerhusmarkedet – en stigning fra 7,5 procent for tre år siden.
- De unge familier fylder stadig mere blandt vores nye sommerhuskunder. Det var der ikke mange, der troede på for fem år siden. Der sagde man, at de unge kun var til deleøkonomi og udlandsrejser, siger chefanalytiker Mira Lie Nielsen.
Knap hver tredje af Nykredits kunder, der låner penge til et sommerhus, er mellem 50 og 70 år og udgør den største aldersgruppe. Men den yngre gruppe vinder frem – især i de sommerhusområder, der ligger tættest på de større byer.
- Vi ser en stigning blandt unge købere fra Region Hovedstaden og mod nord. Men de fleste nye er faktisk kommet til i Region Midtjylland, hvor det er familier fra byer som Århus og Randers, der har fast arbejde og stigende lønninger, siger Mira Lie Nielsen.
Adgang til billigere lån
Tendensen med flere lån til yngre sommerhusejere bekræftes hos realkreditinstitutter BRF Kredit og Realkredit Danmark, der sammen med Nykredit udgør omkring 80 procent af markedet.
Mira Lie Nielsen fra Nykredit vurderer, at det spiller ind på tendensen, at køberne har fået mulighed for at låne flere penge til de laveste renter.
Fra 1. juli sidste år blev det desuden muligt at låne 75 procent af købssummen i et realkreditinstitut mod tidligere 60 procent.
Det betyder, at det rundt regnet er blevet 150 kroner billigere om måneden at finansiere et sommerhus til en million kroner efter skat, viser Nykredits tal.
- Det er ikke så stort et kronebeløb. Men set over en 30-årig periode, sparer man måske op til 100.000 per million kroner, man låner, siger Mira Lie Nielsen.
Tøbrud på lånemarkedet
Arne Mortensen fra BoligOne Vestsjælland, der blandt andet sælger sommerhuse på halvøen Reersø mellem Korsør og Kalundborg, melder om godt gang i salget efter et par stille år.
- Vi mærker en optøning fra bankernes side. Det er simpelt hen blevet nemmere for folk at låne til sommerhuset. Og sammen med muligheden for en højere belåningsprocent i realkreditinstituttet er det med til at skubbe salget i gang.
Projektdirektør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter vurderer, at fremgangen på sommerhusmarkedet først og fremmest er en konsekvens af stigende priser på ejerboligmarkedet – især i Nordsjælland og Østjylland.
- Sommerhusene følger ofte efter ejerboligmarkedet med en vis forsinkelse. Vi har været gennem en krise på boligmarkedet. Den er vi ved at være ude af. Og i takt med, at folk får værdistigning på deres bolig, er der en del, der overvejer at investere i et sommerhus, siger han.