Flere forsikrer sig mod lønnedgang

Selvom ledigheden er faldet, er antallet af lønforsikringer steget med 7.000 fra 2014 til 2015.

Lønforsikring betyder, at en pædagog, der tjener 29.500 kroner, vil få 3.600 kroner ekstra om måneden i op til seks måneder oveni dagpengesatsen på omkring 18.000 kroner, hvis han/hun bliver ledig. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Selvom ledigheden er lav, stiger antallet af lønforsikringer, der sikrer, at lønmodtagere ikke går voldsomt ned i løn, hvis de bliver arbejdsløse.

Lønforsikringen betyder for eksempel, at en pædagog, der tjener 29.500 kroner, vil få 3.600 kroner ekstra om måneden i op til seks måneder oveni dagpengesatsen på omkring 18.000 kroner, hvis han/hun bliver ledig.

444 millioner kroner i præmier

Ifølge forsikrings-selskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, er antallet af lønforsikringer steget med 7.000 fra 2014 til 2015 så der i dag er 195.000 forsikrede. De betalte i alt 444 millioner kroner i forsikringspræmier.

Brian Stjernholm fra Uvildige.dk, der rådgiver om privatøkonomi, siger, at man skal vurdere, hvor hårdt man er spændt for økonomisk og risikoen for at miste jobbet, inden man tegner en forsikring.

Og så undrer han sig over, at flere forsikrer sig, når den økonomiske krise er ovre, og arbejdsløsheden falder.

- Jeg oplever, at der er mange, der har tegnet de her forsikringer, efter at krisen den er indtrådt. Egentlig havde man jo behov for at tegne en forsikring, inden krisen var indtrådt, og flere blev arbejdsløse. Nu er der måske mange, der tegner de her forsikringer, hvor vi er på vej ind i en tid med lavere ledighed, siger Brian Stjernholm.

Mange akassemedlemmer betaler til en lønforsikring mod arbejdsløshed, selvom få får brug for den på grund af den lave ledighed.

1,5 procent bruger forsikringen

Alle medlemmer af Socialpædagogernes a-kasse betaler 46 kroner før skattefradrag hver måned for en lønforsikring, som betyder, at de ikke går voldsomt ned i løn, hvis de bliver arbejdsløse.

Selvom det er en lille del af medlemmerne, som får brug for den kollektive forsikring på grund af den lave ledighed, mener Socialpædagogernes formand Benny Andersen, at ordningen er alle pengene værd:

- Det giver jo en tryghed i hverdagen - også selvom du ikke er arbejdsløs - hvis du skulle komme i den situation, siger Benny Andersen

Tal fra forsikringsselskabet Alka viser, at i gennemsnit kun halvanden procent ud af 85.000 kollektivt forsikrede i de tre fagforeninger, HK/Kommunal, HK/Stat og Socialpædagogerne, har fået penge fra forsikringen siden januar sidste år.

- Man skal tænke på, at hvis en socialpædagog bliver arbejdsløs, så giver dagpengene kun 50-60 procent af den løn, man får. Og det, vi kan sikre med vores lønforsikringer, er, at du kan få op til 80 procents dækning i op et halvt år, siger Benny Andersen.