Finanstilsynet: Vi er blevet vildledt af Danske Bank

Finanstilsynets vil reagere med en ny afgørelse, hvis der kommer nye oplysninger frem i sagen, som tilsynet ikke tidligere har kendt til.

(Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Finanstilsynet retter skarp kritik mod Danske Bank, efter at banken i dag har præsenteret en intern undersøgelse, der kaster nyt lys over hvidvask-skandalen, som kan vise sig at blive Europas største nogensinde.

Den finansielle institution skriver i en pressemeddelelse, at Danske Bank har vildledt med betryggende forklaringer.

- Som det fremgår af vores afgørelse i maj, har Finanstilsynet flere gange fulgt op på de oplysninger, der er modtaget om hvidvaskforebyggelse i den estiske filial fra de estiske myndigheder. Banken har i disse tilfælde givet Finanstilsynet betryggende forklaringer, der efterfølgende har vist sig misvisende, lyder det fra tilsynets direktør, Jesper Berg i pressemeddelelsen.

Han ønsker ikke at stille op til interview.

Påbud og påtaler

I maj 2018 vurderede Finanstilsynet, at banken ikke ikke havde haft tilstrækkelig kontrol med de problematiske kunder, ledelsen var blevet advaret om, og at der var blevet reageret for sent på informationer om manglende hvidvaskindsats.

Med afgørelsen fulgte otte påbud og otte påtaler til Danske Bank, og Finanstilsynet lagde op til, at bankens kapitalkrav skulle hæves med fem milliarder kroner på grund af en "forhøjet risiko".

På det tidspunkt mente tilsynet dog ikke, at der var grundlag for at rejse sager mod ledelsen eller andre ansatte i banken.

Men det kan ændre sig, lyder det i dag fra tilsynet, der vil reagere med en ny afgørelse, hvis der kommer oplysninger frem om den omfattende skandale, som Finanstilsynet ikke tidligere har kendt til.

- Det er en meget alvorlig sag, og vi ser løbende på, om nye informationer gør, at vi skal genoverveje den afgørelse, vi traf i maj. Vi vil nu grundigt gennemgå bankens undersøgelse med henblik på dette, og hvis vi vurderer, at der er behov for at træffe en ny afgørelse, vil sagen blive genoptaget, udtaler direktør, Jesper Berg i pressemeddelelsen.

Finanstilsynet er ifølge pressemeddelelsen i tæt dialog med det estiske finanstilsyn, Finantsinspektioon, om det danske tilsyns egen opfølgning på sagen og om Finantsinspektioons tilsynsindsats i forhold til hvidvasklovgivningen i Estland.

Russiske advarsler

På visse punkter har Danske Banks rapportering til Finanstilsynet været mangelfuld.

Det kom frem på pressemødet i dag, hvor partner i Bruun & Hjejle, Ole Spiermann, kunne præsentere rapporten om den interne undersøgelse, som har haft til formål at kortlægge hvidvask-sagen.

Undersøgelsen viser blandt andet, at Danske Bank flere gange har forsikret Finanstilsynet om, at hvidvaskprocedurerne i den estiske filal var efter bogen.

Da Danske Bank tilbage i 2007 blev advaret om transaktioner fra mulige kriminelle russere af Finanstilsynet, henviste banken til en inspektionsrapport fra det estiske finanstilsyn, der ifølge banken konkluderede, at reglerne var overholdt. Men den oplysning er fejlagtig.

Desuden var det også fejlagtigt anført, at Danske Bank-koncernens hvidvaskforebyggelseskoncept var blevet implementeret i det estiske datterselskab, og at rapporteringslinjer var blevet etableret, lyder den interne undersøgelse.

1.500 milliarder

Danske Bank kunne med undersøgelsen, der har været mere end et år undervejs, ikke afsløre, hvor mange penge af de op mod 1.500 milliarder kroner, der er strømmet gennem den estiske filial mellem filialen i Estland mellem 2007-2015, der er mistænkelige.

I perioden havde filialen i Estland 15.000 udenlandske non-resident-kunder - af dem har banken undersøgt 6.200. En stor del af dem er blevet indberettet til myndighederne.

En række medarbejdere i den estiske filial er desuden blevet politianmeldt for ikke leve op til deres juridiske ansvar i forbindelse med brud på hvidvaskreglerne.

Danske Banks topchef, Thomas Borgen, var ansvarlig for bankens udenlandske aktiviteter, mens de formodede ulovligheder foregik, offentliggjorde i dag, at han fratræder sin post som administrerende direktør.