Finanstilsynet har besluttet at genåbne sin undersøgelse af Danske Banks hvidvask-sag, efter at banken i går præsenterede en intern redegørelse af forløbet.
Det bekræfter den finansielle vagthunds direktør, Jesper Berg, der mener, at det er en naturlig reaktion på konklusionerne fra Danske Banks advokatrapport, der blev fremlagt i går.
- Vi genåbner vores arbejde i den her sag og beder banken om de oplysninger, der er indsamlet i forbindelse med den undersøgelse, banken har lavet. Derefter vil vi sammenholde det med, hvad vi tidligere har sagt, og se om den afgørelse vi kom med i maj er tilstrækkelig, siger han til DR Nyheder.
Allerede i går blev en ny afgørelse varslet af Jesper Berg. I en pressemeddelelse udtalte han, at sagen ville blive genoptaget, hvis tilsynet vurderede, at der var nye oplysninger, som gav anledning til at træffe en ny afgørelse.
Påbud og påtaler
I maj 2018 vurderede Finanstilsynet, at banken ikke ikke havde haft tilstrækkelig kontrol med de problematiske kunder, ledelsen var blevet advaret om, og at der var blevet reageret for sent på informationer om manglende hvidvaskindsats.
Med afgørelsen fulgte otte påbud og otte påtaler til Danske Bank, og Finanstilsynet lagde op til, at bankens kapitalkrav skulle hæves med fem milliarder kroner på grund af en "forhøjet risiko". På det tidspunkt mente tilsynet dog ikke, at der var grundlag for at rejse sager mod ledelsen eller andre ansatte i banken.
Det kan ændre sig med en ny undersøgelse.
Mangelfuld orientering
Da advokatfirmaet Bruun & Hjejle i går præsenterede en advokatrapport, der er udarbejdet på baggrund af Danske Banks egen undersøgelse af sagen, kom det frem, at Danske Bank flere gange har givet fejlagtige oplysninger til det danske Finanstilsyn.
I 2007 blev Danske Bank af Finanstilsynet advaret om transaktioner fra mulige kriminelle russere. Banken reagerede med at henvise til en inspektionsrapport fra det estiske finanstilsyn, der ifølge banken ikke gav anledning til mistanke om hvidvask, selvom det ifølge Bruun & Hjejles advokatundersøgelse "havde været mere korrekt at konkludere det modsatte".
Desuden blev det også fejlagtigt anført, at Danske Bank-koncernens hvidvaskforebyggelseskoncept var blevet implementeret i det estiske datterselskab, og at rapporteringslinjer var blevet etableret, lyder advokatrapporten.
Vildledt af Danske Bank
Ovenpå oplysningerne, der blev lagt frem med advokatrapporten, indikerede Jesper Berg, at Danske Bank har vildledt Finanstilsynet.
Som det fremgår af vores afgørelse i maj, har Finanstilsynet flere gange fulgt op på de oplysninger, der er modtaget om hvidvaskforebyggelse i den estiske filial fra de estiske myndigheder. Banken har i disse tilfælde givet Finanstilsynet betryggende forklaringer, der efterfølgende har vist sig misvisende, lød det fra direktøren.
Men har tilsynet stolet blindt på Danske Bank, uden at forholde sig kritisk til deres betryggende forklaringer? Det kan Jesper Berg ikke svare entydigt på.
- I lyset af det, der er sket sidenhen, så kunne man godt have ønsket sig, at man var gået mere kritisk til værks. Det er et valg, vi må træffe hele tiden, og her i retrospekt, ville det have været rart, at vi havde været mere kritiske, siger han til DR Nyheder. Dog understreger direktøren:
- Udgangspunktet er jo, at banken er jo forpligtet til at svare os korrekt på, hvad der ligger bag de her ting. Banken er ikke som udgangspunkt kriminel. Der er vi henne på et meget senere stadie.
Artiklen er opdateret 11:35 med citater fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.