Finanstilsyn kritiserer gebyrer på opsparing

Folk, der sparer op i bankernes investeringsforeninger, får ikke rabat på gebyrer og omkostninger, selvom deres formue vokser. Og det møder kritik fra Finanstilsynet.

For høje gebyrer kan koste opsparerne op til mange hundrede tusinde kroner, mener Forbrugerrådet (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Jo mere du køber, jo mere rabat skal du også have.

Sådan foregår det, når du handler i butikkerne.

Men ikke når det gælder bankernes investeringsforeninger.

Formuer steg med 50 milliarder

750.000 danskere sparer op gennem en investeringsforening, og deres formue steg med 50 milliarder kroner fra 2014 til 2015.

Men selvom opsparerne altså sender flere milliarder ned i bankernes investeringsforeninger, er gebyrerne ikke faldet.

Og i en ny rapport kritiserer Finanstilsynet investeringsforeningerne for ikke at sende sende stordriftsfordelene videre til kunderne i form af lavere omkostninger.

Omkostningsprocenten burde falde, når formuen under forvaltning stiger, skriver Finanstilsynet i rapporten. Omkostningerne i investeringsforeningerne var i 2015 på 1,14 procent af den gennemsnitlige formue.

Banker med to kasketter

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg siger, at gebyrerne ikke falder, fordi der ikke er konkurrence nok på markedet.

- Bankerne sidder med to kasketter på. På den ene side foregiver de at yde rådgivning til forbrugerne, på den anden side lever de faktisk af gebyrer, som de opkræver fra investeringsforeningerne. De har altså ingen interesse i at anbefale dig de billigste investeringsbeviser. Tværtimod tjener de mest på de dyre, og det er derfor, vi ser, at priserne stiger og stiger, siger Troels Holmberg.

Forbrugerrådet kritiserer især de såkaldte formidlingsprovisioner, der er et årligt gebyr, som investeringsforeningerne betaler til bankerne. Det er betaling for, at bankrådgiverne rådgiver om og anbefaler investeringsforeningens produkt til kunderne.

- Med renters rente kan det koste i hundredtusindevis af kroner, ja millioner gennem et langt liv, siger Troels Holmberg.

Men selvom opsparerne sender flere milliarder ned i bankernes investeringsforeninger, er gebyrerne altså ikke faldet.

Gebyrer steg med 1.1 mia. kr.

Direktør i investeringsforeningernes brancheorganisation, IFB, Anders Klinkby siger, at omkostningerne ville være meget højere, hvis opsparerne selv skulle betale for rådgivningen nede i banken.

- Den måde, investeringsforeningerne fungerer på, er, at når mange investerer sammen, så får man kapitalforvaltningen til en lavere pris, end man kunne have fået, hvis man kom ned med 10 eller 50.000 kroner i banken selv. Faktisk får investeringsforeningerne det lige så billigt som store pensionskasser gør. Så man har forhandlet sig frem til en pris, der er så god som mulig i forhold til det produkt, der bliver leveret, siger Anders Klinkby.

Opsparerne betalte sidste år 8,7 milliarder kroner i gebyrer og administrationsomkostninger til bankernes investeringforeninger. Det er 1,1 milliard mere end i 2014.

Anders Klinkby siger, at når omkostningerne er steget i kroner og øre, så skyldes det, at de udregnes i procent og ikke i kroner og øre. Så når formuen stiger, ja så stiger omkostningerne automatisk.

Investeringsforeningernes samlede formue udgjorde godt 805,6 milliarder kroner ved udgangen af 2015 svarende til en stigning på 8,1 procent i forhold til året før.