De kan være fristende, som de står der og lokker med deres store besparelser i din mailboks.
Dealsider som Spotdeals og Downtown er populære, men der er også en række eksempler på, at forbrugere er kommet i klemme, efter de har købt et tilbud.
Senest har forbrugerombudsmanden løftet pegefingeren i et brev til branchen. Her påpeger han, hvordan reglerne er på området, hvad der er god markedsføringsskik, og hvad der er en rimelig tidsfrist for indløsning af et købt tilbud.
Læs fem gode råd til køb af deals her.
Undersøg det du køber
1. Slå koldt vand i blodet. Dealsiderne spiller på, at du skal slå til her og nu. Men tænk lige over, om det overhovedet er noget, du virkelig gerne vil have.
2. Tjek pris og vilkår. Undersøg om den annoncerede pris nu også er den billigste. Tjek leverandørens hjemmeside og prissammenligningssider. Og se lige, om der kommer fragt oven i prisen, eller om du selv skal hente varen et sted.
3. Tjek tidsfrister. Nogle deals skal indløses inden for en måned eller to. Kan du nå det?
Hvem handler du med?
4. Tjek hvad der sker med dine penge, hvis du ikke når at indløse dit værdibevis. De fleste dealsites beholder selv pengene. Andre dealsites udsteder gavekort, eller sætter pengene ind på en dealsitekonto mod et gebyr.
5. Vid hvem du handler med. Surf lidt rundt på dealsiden og se, hvem der tager ansvaret. Hvis du får problemer med et køb sidenhen, er det vigtigt at vide, om dealsiden eller leverandøren vil vedkende sig et ansvar. Er det uklart, så find et andet sted at handle.
Kilder: Forbrugerrådet TÆNK og Forbrugerombudsmanden