Når penge bliver lånt i et realkreditinstitut, kan det være noget af en udfordring, at finde rundt i gebyrerne.
Her har vi samlet en oversigt over, hvilke gebyrer du møder.
Til staten:
- •
Tinglysningsafgift: Betales hver gang et lån optages eller omlægges. Afgiften er 1.660 kroner og går til staten.
Udover de 1.660 kroner tillægges et gebyr på 1,5 procent af lånesummen eller på forhøjelsen af et eksisterende lån. Denne procentvise afgift kaldtes tidligere stempelafgift.
Ved omlægning af lån, altså hvor det ikke forhøjes, tillægges der ikke 1,5 procent i afgift.
Disse omkostninger til staten er naturligvis de samme, uanset hvilket realkreditinstitut man har.
Til Realkreditinstituttet:
- •
Lånesagsgebyr: Standardgebyr, som Realkreditinstituttet opkræver for at oprette lånet. MyBanker sætter standardprisen 2.000-4.000 kroner.
- •
Tinglysningsservice: Pantebrevet på boligen skal tinglyses, og det kan låntager i princippet selv gøre, hvis vedkommende har styr på det. MyBanker anviser standardpris på 1.500-4.000 kroner.
- •
Kurskontraktgebyr: Der kan forekomme et såkaldt kurskontraktgebyr, der ifølge MyBanker typisk ligger på 500 kroner. Gebyret betyder ydermere, oftest, et fradrag i kursen, lånet optages til.
- •
Kurtage: Ved køb af obligationer (udbetaling af Realkreditlån) betales der kurtage, der er en afgift/gebyr på transaktionen, som realkreditinstituttet tager. MyBanker anviser 0,15 procent som standard. Der kan ydermere optræde en såkaldt kursskæring, der normalt er på 0,1 procent.
- •
Gebyr ved tidlig indfrielse: Hvis et lån skal omlægges til et nyt, så skal det gamle lån i teorien indfries, og det koster ifølge MyBanker fra 500-1.000 kr.
- •
Bidragssats: Et gebyr, der betales per lånt million i restgæld årligt, og dette er for de fleste realkreditkunder steget markant de seneste år. Se grafik over det her.