FAKTA Dong bliver danmarkshistoriens største børsnotering

Børsnoteringen af Dong bliver den største i danmarkshistorien - og formentlig den største på europæisk grund i år.

Vejen mod Børsen er brolagt med et prospekt, som offentliggøres i dag. Her vil vi også få at vide, hvad Dong egentlig er værd. Forventningen, er at værdien prissættes en hel del højere, end over 25 procent af selskabet blev solgt for i 2013. (Foto: © Jeppe BjøRn Vejlø, Scanpix)

Hvor meget er Dong Energy egentlig værd?

Og blev det solgt for billigt, da Goldman Sachs, ATP og PFA i 2013 overtog samlet 26 procent af aktierne. Dengang blev prisen sat til 31,5 milliarder kroner.

Det har vi i dag fået første indikation på, hvor Dong har inviteret inden for i et børsprojekt, der om få uger skal lede en af landet største virksomheder på børsen. I prospektet vurderes Dongs markedsværdi til at være mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Dong Energy er med 6.500 ansatte og en omsætning på 74 milliarder kroner om året en af Danmarks største virksomheder og den største vindenergikoncern i verden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters forventes børsnoteringen af Dong at blive den største i Europa i 2016, og det skal gå meget galt, hvis ikke Dong med afstand bliver den største børsnotering i Danmarkshistorien.

Den hidtil største børsnotering i Danmarkshistorien skete i 1994, da det daværende TDC - Tele Danmark - blev børsnoteret til en markedsvære på godt 40 milliarder kroner.

Hvorfor sælges Dong nu?

Et bredt flertal i Folketinget genbekræftede i efteråret 2015 aftalen fra 2003 om, at Dong Energy skulle børsnoteres. Planen har hele tiden været, at prospektet skulle udsendes sommeren 2016, og så vil Dong Energy blive børsnoteret få uger efter udsendelsen af prospektet.

Kan jeg købe aktier i Dong?

Børsnoteringen foregår sådan, at en del af de aktier, som lige nu ejes af blandt andre den danske stat vil blive udbudt til en bred kreds af investorer. Det kan være danske og udenlandske pensionskasser, investeringsforeninger og private danske investorer.

Hvad kommer en aktie til at koste?

Prisen på aktierne og den samlede værdiansættelse fastsættes på selv børsnoteringstidspunktet. Prospektet vil dog give en indikation. Det vil indeholde et prisinterval for aktieudbuddet. Udsendelsen af prospektet markerer samtidigt begyndelsen af udbudsperioden. Den endelige pris fastsættes efter afslutningen af udbudsperioden. Prisen offentliggøres af Nasdaq Copenhagen.

Ved børsnoteringen vil private danske investorer altså også kunne deltage og købe aktier i Dong. Hvis der er flere købere til aktierne ende det antal aktier, som bliver udbudt, vil der ske en reduktion af antallet af aktier, som fordeles til de interesserede investorer. Man kan altså ikke være sikker på at få det antal aktier, som man ønsker.

Hvad med staten? Kommer den fortsat til at eje Dong?

Den danske stat ejer inden børsnoteringen 58,76 pct. af aktierne i DONG Energy. I forbindelse med børsnoteringen vil staten sælge op til 8,7 pct. af selskabet. Det svarer til at staten kan nedbringe sin ejerandel til 50,1 pct.

Staten har altså stadig kontrollerende indflydelse i selskabet, og der kan ikke tages beslutninger på selskabets generalforsamlinger, som den danske stat modsætter sig.