Fagforeninger: Næste job-udflytning skal være meget bedre

Faggrupper ærgrer sig over, at der ikke er blevet evalueret på den seneste udflytning af statslige arbejdspladser, før en ny sættes i gang.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen under talen ved Folketingets åbning. Her fortalte han blandt andet, at flere tusinde statslige arbejdspladser skal flyttes til provinsen. Hvilke arbejdspladser, der er tale om, bliver offentliggjort til december. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Selv om det kun er to år siden, at regeringen lancerede den mest omfattende udflytning af statslige arbejdspladser nogensinde, vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede til december lancere en ny plan for at flytte yderligere tusindvis af statslige arbejdspladser ud af hovestaden.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært, nærmest umuligt, at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale ved Folketingets åbning.

Løkke henviser blandt andet til de fagforeninger, der repræsenterer de 3.900 statsligt ansatte, som med planen fra 2015 fik besked om, at deres arbejdsplads flyttes til provinsen.

De samme fagforeninger stiller sig skeptiske over for en ny manøvre, der flytter "flere tusinde" job til provinsen.

- I Djøf deler vi ønsket om et Danmark i bedre balance. Men vi opfordrer regeringen til at blive dygtigere til at gennemføre flytningerne, så vi undgår det meget store tab af viden og erfaring, vi hidtil har set på en lang række af de arbejdspladser, der er flyttet, siger Lisa Herold Ferbing, der er formand for Djøf.

- Det går ud over sagsbehandlingstiderne og giver dårligere service til borgere og virksomheder, siger hun.

-Mangler en evaluering

Paraplyorganisationen Akademikerne undrer sig over, at der ikke er gennemført en evaluering af den seneste udflytning, inden en ny udflytning står på spring.

- Nu har man jo flyttet de her 3.900 arbejdspladser. Så burde man kigge på, om økonomien holdt, om man fik de medarbejdere, man havde håbet på, hvad det har betydet for dem, der er flyttet med, siger Lars Quistgaard, der er formand for Akademikerne.

- Vi har som borgere behov for velfungerende styrelser, og med så store projekter, som regeringen lægger op til, bør vi også have en forventning om arbejdspladser, der fungerer og er gode steder at arbejde.

Sektorchef i HK Stat Rita Bundgaard kritiserer også regeringen for ikke at drage erfaringer af den seneste udflytning, før der sættes en ny i gang:

- Jeg havde helst set, at statsministeren i dag, inden han satte gang i den næste bølge, annoncerede, at han satte gang i en grundig evaluering af den seneste udflytning, siger hun.

Ventetid psykisk belastning

Hun mener heller ikke, der var nogen grund til,at statsministeren satte dato på, hvornår den nye udflytningsplan offentliggøres:

- Statsministeren havde ikke behøvet at sige, at planen først kom til december. Nu går man og tænker "Risikerer jeg, at min statslige arbejdsplads flytter til december? Kan og vil vi flytte med? Hvor skal jeg hen og hvornår?, siger Rita Bundgaard.

Lars Løkke mener dog ikke, der er behov for en evaluering. Han henviser til konkrete oplevelser fra besøg på nogle af de udflyttede arbejdspladser.

I forhold til arbejdet med at udflytte de første 3900 arbejdspladser, siger Løkke:

- Vi har netop fået en ny status, der viser, at ud af de 3900 arbejdspladser er mere end 2500 flyttet ind. 23 institutioner er flyttet. Og mere end 25 byer har fået nye statslige arbejdspladser.

Regeringen har afsat 150 millioner kroner til udflytningen næste år i forslaget til finanslov. Statsministeren håber nu, at udspillet vil få bred støtte i Folketinget.

Finansministeriet oplyser, at der ikke på nuværende tidspunkt er taget stilling til, hvilke institutioner der skal flyttes, og hvor de i givet fald skal flyttes hen.