Facebook taber 788 milliarder kroner: 'Det er voldsomt'

Folk er ved at få øjnene op for, hvilken rå form for kapitalisme Facebook står for, vurderer CBS-professor.

Allerede onsdag efter børsens lukketid meddelte Facebook, at selskabet forventede en lavere vækst. Torsdag faldt virksomhedens aktie med knap 20 procent. (Foto: © ERIC THAYER, Scanpix)

Facebook-aktien er i dag faldet med næsten 20 procent på børsen i New York.

Det svarer til et tab på 788 milliarder kroner, skriver Bloomberg.

Og der er altså tale om et voldsomt fald for virksomheden, vurderer professor i kommunikation og digitale transformationer på Copenhagen Business School, Mikkel Flyverbom.

- Det tager lang tid at vende sådan et fald, og der kommer formodentlig flere regnskaber i denne retning, siger han.

Sent onsdag efter børsens lukketid meddelte Facebook, at selskabet forventede en lavere vækst.

Folk ser virkelighedens Facebook

Aktiefaldet er ifølge Mikkel Flyverbom et udtryk for, at folk nu for alvor kan se, hvilken slags virksomhed Facebook i virkeligheden er:

- Det er et tegn på, at folk har fået en forståelse for, hvad det er for en industri, og hvilken rå form for kapitalisme det er. Derfor er flere begyndt at udvandre eller flytte aktiviteter andre steder hen, siger han.

Flyverbom nævner Cambridge Analytica-skandalen fra tidligere i år som et eksempel på, at folk så Facebooks ”sande jeg”. Analysefirmaet havde høstet data om amerikanske vælgere på Facebook, uden at virksomheden greb ind.

Og det kan have konsekvenser for Facebook:

- Det kan være, at brugerne begynder at tænke i andre muligheder end Facebook. Måske flytter man noget over på Linked-In, mail eller andre platforme. Det samme gælder for de firmaer, som sælger reklamer på Facebook, siger Mikkel Flyverbom.

Langt fra tanke til handling

Trods skandalesagerne og aktiefaldet tror Mikkel Flyverbom ikke, at brugerne forlader Facebook lige foreløbig:

- Det er ligesom med banker. De kan have møgsager med hvidvaskning og lignende, men der skal alligevel meget til, før folk flytter bank, fordi de kender bankmanden og så videre. Folk kan have en mening om Facebook, men skridtet fra at tænke de tanker til rent faktisk at gøre noget, den er lang, siger han.

Torsdagens aktienedtur har i øvrigt gjort Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, næsten 16 milliarder dollar fattigere. Ikke selskabet, men ham selv personligt.

Men det har kun symbolske konsekvenser for Zuckerberg - ingen reelle, store konsekvenser, vurderer Mikkel Flyverbom.