Facebook: Datacenter skaber 1.000 job

Når datacentret er færdigbygget i 2020 skal omkring 150 ansatte passe og pleje Facebooks datacenter i Odense, lyder det fra it-giganten.

Facebook har besluttet at opføre et stort datacenter i udkanten af Odense.

Centret, der skal opbevare billeder, likes og statusopdateringer fra det populære sociale medie, kommer til at fylde 55.000 kvadratmeter og bliver det kun tredje datacenter uden for USA.

At Facebook netop har valgt at placere datacentret i Odense skyldes først og fremmest bæredygtig energi og god it-infrastruktur. Sådan lyder forklaringen fra Niall McEntegart, der er chef for Facebooks europæiske datacentre.

- En vigtig faktor er fibernettet, som er hurtigt og stabilt. Også tilgangen til bæredygtig energi er meget vigtig. Samtidig er der kvalificeret arbejdskraft, og så vil vi bruge adgangen til universitetet også, siger Niall McEntegart.

Men også det danske vejr har stor betydning for, at datacentret netop lander midt i landet.

- Det danske vejr er en meget stor faktor. Vi har brug for et køligt klima, så vi kan køle datacentret. Alle de faktorer gør Danmark til et virkelig godt sted at placere et datacenter.

1.000 job i byggefacen

Det er Facebooks egen vurdering, at datacentret straks skaber omkring 1.000 arbejdspladser under bebyggelsen af centret, som går i gang nu. Når centret står færdigt i 2020, vil anslået 150 personer være beskæftiget.

- Det bliver en blanding af meget specialiserede og ikke så specialiserede folk. Fra ingeniører og logistiskeksperter til vagtpersonale, siger Niall McEntegart.

Men 150 medarbejder er i det store hele ikke meget. Og bliver datacentret ikke bare en stor lagerhal i udkanten af Odense?

Det svarer Niall McEntegart nej til:

- Det her bliver vores hjem i lang tid. Vi skal ikke kun arbejde her men også leve og ansatte lokale folk her. Vi ønsker at være en del af fællesskabet og bidrage til at løfte samfundet over alt, hvor vi bygger datacentre, siger Niall McEntegart.

Blandt andet har Facebook stiftet en fond kaldet 'community outreach', som ifølge Niall McEntegart har brugt to millioner dollars svarende til knap 14 millioner kroner på de allerede eksisterende datacentre uden for USA i Luleå i Sverige og det endnu ikke opførte datacenter i Irland.

- Vi åbner op for ansøgninger, og når vi finder et match, uddeler vi midler til det, vi synes, giver mening at finansiere. Vi vil være gode naboer, og vi ønsker at se Odense vokse og mennesker vokse, siger Niall McEntegart og nævner, at det særligt bliver ungdommen, der vil prioriteret i uddelingen af midler.

Han vil dog ikke afsløre, hvor stor en pulje der vil blive sat af til borgerne i Odense.