EU vil dele informationer om store firmaers skattesnyd

Fremover får de enkelte EU-lande mere indsigt i, hvor meget de multinationale firmaer betaler i skat.

- Der er en revolution på vej i skattegennemsigtighed, og med den her lov tager vi et nyt spring, siger Pierre Moscovici, EU's skattekommissær, om forslaget. (Foto: © Patrick Hertzog, Scanpix)

EU-landene skal i gang med at dele vigtige informationer på skatteområdet, så de bedre kan bekæmpe brug af skattely.

Torsdag har Europaparlamentet godkendt et forslag om automatisk udveksling af skattedata for de største virksomheder.

Firmaerne skal nu fortælle myndighederne om deres salg, overskud og skatteregning i hvert eneste land, de er i. Det skal gøre det nemt at se, om firmaerne flytter penge til skattely for at slippe billigere.

- Der er en revolution på vej i skattegennemsigtighed, og med den her lov tager vi et nyt spring, siger Pierre Moscovici, EU's skattekommissær, om forslaget.

Reglerne gælder multinationale selskaber, der omsætter for over 5,6 milliarder kroner om året og driver forretning i EU.

Dermed gælder reglerne omkring 2000 firmaer i EU, og det er for få, mener Jeppe Kofod (S). Han måtte se et forslag om at sænke grænsen til 300 millioner kroner nedstemt.

- Europa misser en enestående chance for at sætte en ambitiøs standard ved kun at inkludere de allerstørste virksomheder, siger Jeppe Kofod.

Om aftalen:

  • I første omgang bliver firmaernes skattedata delt i de lande, hvor de er til stede. Parlamentet afviste nemlig et andet forslag om at gøre listerne offentligt tilgængelige.

  • Det emne kommer op at vende senere på året, efter at den store Panama-lækage i april fik skattesnyd på alles læber og tvang politikerne til at sætte skub i nye forslag.

  • Men EU-lande som Tyskland, Østrig og Belgien advarer mod at reagere overilet på "hysterien" og stemmer imod offentliggørelse. Blandt andet for at kunne få lignende ikke-offentlige data i bytte fra lande som Kina og USA.

  • I et tredje tiltag vil EU-Kommissionen prøve at samle de 28 EU-lande om en fælles liste over skattely, som kan blive ramt af sanktioner. Den liste skal være færdig til sommer.

/ritzau/