EU har vendt tommelfingeren endeligt nedad for et dansk forslag, der skulle give rejsebureauerne lov til at give kunderne et tilgodebevis fremfor pengene tilbage med det samme, hvis deres pakkerejse bliver aflyst.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet, ligesom også Europa-Parlamentet fastslår det i dag.
- Det er vigtigt for mig at slå fast, at danske forbrugere har de samme rettigheder, som de hele tiden har haft, nemlig at rejsearrangøren skal betale pengene for den aflyste rejse tilbage, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Det er under en måned siden, at alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige blev enige om at undersøge muligheden for, at rejsebureauerne måtte give et tilgodebevis, der gælder 18 måneder, ved en aflyst rejse. Det kom i forbindelse med, at de også blev enige om en støtteordning på mere end 700 millioner kroner.
Som de fælles EU-regler er, har kunderne ret til at få pengene tilbage med det samme. Men for at hjælpe den hårdt trængte branche, som nærmest har mistet hele sin indtjening under coronakrisen, foreslog Danmark i EU, at kunderne først kunne få deres penge tilbage efter 12 måneder ved en aflyst rejse.
Ellers kunne de bruge deres tilgodebevis til at købe en anden rejse.
- Det vil hjælpe rigtig mange rejseselskaber, så de også er der efter coronakrisen. Og som forbruger har vi sikkerhed for, at vi kan få en ny rejse - eller efter et kort stykke tid også kan få vores penge ud, sagde erhvervsminister Simon Kollerup, da han fremlagde forslaget.
Nedsætter ekspertgruppe
Rejsebranchen tog særdeles godt imod muligheden for en voucher-ordning.
- Der er grænser for, hvor meget gæld rejsebranchen kan klare fremover, og derfor har man fra politisk side lyttet og undersøgt, hvad der er af muligheder. En voucher-ordning vil betyde, at det ikke alene handler om, at rejsearrangørerne skal optage større og større lån og dermed få større og større gæld, sagde Henrik Specht, der er direktør i brancheorganisationen Rejsearrangører i Danmark.
Det viste sig dog hurtigt, at det ville være yderst svært at få EU's opbakning. 21. maj landede der nemlig et brev på Erhvervsministeriets bord, hvor det fremgik, at alle kunder skal have tilbudt at få pengene tilbage, hvis deres pakkerejse aflyses.
På daværende tidspunkt var Erhvervsministeriet eneste kommentar, at de noterede sig udmeldingen og ville drøfte udviklingen.
Regeringen vil nu i stedet nedsætte en ekspertgruppe, der skal se på, hvordan den hårdt trængt rejsebureaubranche kan hjælpes.
Erhvervsminister Simon Kollerup orienterede i går partierne bag aftalen om, at man vil nedsætte ekspertgruppen.