Estisk politi har anholdt 10 tidligere Danske Bank-ansatte

Anklagemyndigheden bekræfter ifølge nyhedsbureau anholdelser i hvidvasksagen.

En række tidligere ansatte i Danske Banks filial i estiske Tallinn er blevet anholdt. Banken har selv oplyst, at filialen mellem 2007 og 2015 havde omkring 15.000 udenlandske kunder, hvis transaktioner kan betegnes som mistænkelige. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Det estiske politi har anholdt ti personer i sagen om hvidvask knyttet til Danske Bank.

Det bekræfter anklagemyndigheden nu over for Bloomberg News.

- Der er grund til at tro, at de anholdte bevidst sørgede for, at bankkunder kunne flytte midler, der mistænkes for at være blevet vasket hvide, lyder det ifølge nyhedsbureauet i en e-mail fra statsanklager.

Ifølge politiet er alle de anholdte estere og tidligere medarbejdere i Danske Bank. Ud af de ti personer blev seks anholdt tirsdag, mens fire er blevet anholdt onsdag morgen.

Danske Bank: Vi ønsker at komme til bunds

Allerede tirsdag aften skrev den estiske avis Postimees på baggrund af oplysninger fra unavngivne kilder, at der var blevet anholdt flere personer i relation til Danske Bank-sagen.

På det tidspunkt forlød det, at otte personer var blevet anholdt. Nu viser det sig, at det antal er udvidet til ti anholdelser.

DR Nyheder har kontaktet Danske Bank, der endnu ikke ønsker at kommentere de konkrete anholdelser.

- Det er op til politiet at efterforske sagen. Vi har kun én interesse, og det er at komme til bunds i sagen, og vi samarbejder derfor fortsat med alle relevante myndigheder og står selvfølgelig til rådighed for efterforskningen, udtaler pressechef Kenni Leth.

Straffesager og milliardbøder i hvidvasksag

Banken henviser derudover til den interne advokatundersøgelse, der blev offentliggjort i 19. september-

Her oplyste banken, at man på eget initiativ havde politianmeldt otte tidligere medarbejdere fra den estiske filial.

Rapporten fra advokatfirmaet Bruun & Hjelje konkluderede, at mindst 1.500 milliarder kroner fra udenlandske kunder var gået igennem filialen i årene 2007 til 2015.

I den periode har bankens ledelse siddet flere advarsler om mulig hvidvask overhørig.

Udover mulige strafferetslige sanktioner over for de medarbejdere, der kan have medvirket til hvidvask, risikerer Danske Bank også at blive straffet som juridisk person i Danmark.

Det står desuden klart, at banken risikerer milliardstore bøder - ikke bare i Danmark, men også i USA, da en del af den formodede hvidvask er sket med amerikanske dollar.