Erhvervsredaktør: Milliardunderskud er kun et bump på vejen for VW

Godt nok er panderynkerne dybe hos Volkswagen, men bilgiganten har stadig plus på kontoen.

Den tyske bilfabrikant Volkswagen oplever for første gang i mindst 15 år et driftsunderskud i et kvartalsregnskab. (Foto: © JULIAN STRATENSCHULTE, Scanpix)

26 milliarder kroner er mange penge. Også for en bilgigant som Volkswagen.

Men selv om dieselskandalen har givet VW det første minus i et kvartalsregnskab i 15 år – oven i købet et gigantisk ét – har de fortsat plus på kontoen.

Det siger DR’s erhvervsredaktør, Mette Simonsen:

- Det er rigtig mange penge, og selvfølgelig er det alvorligt, men ser man på årets første ni måneder, så har VW faktisk stadig et overskud på 30 milliarder kroner, og det er på trods af, at de har sat 50 milliarder af til at udbedre skaderne efter skandalen.

Det ses også på Børsen i Frankfurt. Efter, at VW onsdag morgen offentliggjorde deres kvartalsunderskud på 26 milliarder kroner, steg VW-aktien alligevel med godt tre procent.

Oprydning risikerer at blive dyrere

Efter, det er kommet frem, at selskabet i årevis har svindlet med de test, der måler hvor meget deres dieselbiler forurener, er tilliden til selskabet dog styrtdykket. Og VW er derfor kommet på hårdt arbejde.

Af kvartalsregnskabet fremgår det, at VW har sænket forventningerne til årets resultat, så det ligger væsentlig under de 95 milliarder kroner, som VW tjente sidste år.

- Volkswagen ser meget alvorligt på det her. Og når den nye chef, Matthias Müller, står med dybe panderynker, handler det om, at han ikke er sikker på, at oprydningen ikke bliver dyrere, siger Mette Simonsen.

Analytikere har overfor det amerikanske finansmedie Bloomberg anslået, at oprydningen kan komme til at koste op mod 150 milliarder kroner. De mest pessimistiske anslår endda, at udgifterne når helt op omkring 600 milliarder.

Søgsmål på vej mod VW

Ledelsen har sagt undskyld, og i dag siger den nye direktør, at han vil gøre alt, hvad der skal til for at vinde den tabte tillid tilbage.

Men der er mere, der skal afklares, før VW kan se fremad i stedet for at forsøge at hele sårene.

- Vi mangler at se, hvordan de vil håndtere de 11 millioner biler, der er berørt af skandalen; hvor mange skal repareres, og hvor mange skal købes tilbage. Dertil kommer antallet af erstatningssager mod VW, siger Mette Simonsen.

Volkswagen har allerede modtaget et fælles søgsmål fra USA.

- Vi kan godt forvente, at Volkswagens navn vil blive trukket gennem sølet et godt stykke tid endnu, siger DR’s erhvervsredaktør.