Det var med delte meninger, erhvervslivet modtog nyheden om, at der i går blev indgået en aftale om nordsøolien.
Finansieringen af den skattelettelse, som olieselskaberne får som gulerod for at fortsætte med at suge olie og gas op fra undergrunden, er skaffet ved at skære i en række støtteordninger til erhvervslivet.
Og det ærgrer dybt:
- Vi er grundlæggende glade for, at der er lavet en ny nordsøaftale. Men finansieringen er uheldig, for man vælger at hive 660 millioner kroner ud af erhvervslivet, som især kommer til at ramme små og mellemstore eksportvirksomheder, siger Jacob Ravn, der er skattepolitiske chef hos Dansk Erhverv.
- Ved at fjerne penge fra det her område, fjerner vi også penge til iværksætteri. En lang række virksomheder, der i dag er solstrålehistorier, er vokset op på grund af de fonde, der bliver beskåret, fortsætter han.
Rammer helt almindelige virksomheder
Aftalen finansieres ved at afskaffe den såkaldte forskudsmomsordning. Desuden vil staten for fremtiden sikre sig udbytte fra Vækstfonden, der investerer i nye vækstvirksomheder.
Også Eksportkreditfonden, som yder eksportkredit, giver overskud og skal for fremtiden betale udbytte til staten.
Det forventer staten årligt at tjene 300 millioner kroner på fra 2018.
- At lukke forskudsmomsordningen rammer helt almindelige danske virksomheder og gør det meget bøvlet at sælge varer i udlandet. Det er dybt beklageligt, og det gør det sværere at skabe arbejdspladser i Danmark, siger Kent Damsgård, der er vicedirektør i Dansk Industri.
Han opfordrer til at finde de 40 millioner kroner til finansiering af Nordsøaftalen på Finansloven.
-Vi opfordrer til, at man finder beløbet på finansloven. I den sammenhæng er det relativt få midler, der skal findes, siger Kent Damsgård.
37 år gammel ordning lukkes
Enslydende er budskabet fra Dansk Erhverv:
- Vi synes, man skulle genoverveje finansieringen og se, om man kan finde det på råderummet. Efter sigende får vi en finanslov med en del råderum, siger Jacob Ravn skattepolitiske chef, Dansk Erhverv.
Siden forskudsmomsordningen blev indført i 1980, har 1.400 virksomheder brugt ordningen.
Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er det for få virksomheder, der har brugt ordningen, som med aftalen afskaffes.