Erhvervsanalytiker: OW Bunker-konkurs kommer vanvittig hurtigt

Det var forventet, at OW Bunker ville gå konkurs, men den kommer overraskende hurtigt, siger DR's Thomas Svaneborg.

DRs erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg siger, at OW Bunkers konkurs er den hurtigste nogensinde i Danmark. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Olieselskabet OW Bunker har endeligt kastet håndklædet i ringen fredag aften. Blot to dage efter omfattende svindel i virksomheden blev afsløret.

Og konkursen kommer overraskende hurtigt, hvilket indikerer, at skaderne har været uoprettelige, siger DR Nyheders erhvervsanalytiker Thomas G. Svaneborg.

- Det var forventligt, at de ville gå konkurs, men det sker hurtigt, og det er fuldstændig vanvittigt. Det er den hurtigste konkurs for et børsnoteret selskab nogensinde i Danmark og kan blive den værste for et børsnoteret selskab i hele Europa i 2014, siger han.

OW Bunker kom på børsen for bare syv måneder siden.

Svindel for 750 millioner

Retten i Aalborg har fredag aften afsagt konkursdekret i OW Bunker, efter bestyrelsen fredag kom frem til, at det var umuligt at redde virksomheden. Der er angiveligt begået svindel for 750 millioner kroner i OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading.

Yderligere har selskabet mistet omkring 878 millioner kroner på grund af urealiserede kæmpetab på eksisterende kontrakter. Det vil altså sige et samlet tab på over én milliard.

- Det er en virksomhed, der lever af at sælge olie hver dag og døgnet rundt, så når den mister sit momentum, forsvinder markedet med det samme. Det betyder, det har været umuligt for dem at holde forretningen kørende ved at være lukket i to dage, forklarer Thomas G. Svaneborg.

Bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen oplyser, at siden selskabet blev lukket ned onsdag, er 'den underliggende forretning eroderet betydeligt'. Og det er ikke lykkes OW Bunker at skaffe hjælp fra bankerne, som man havde håbet på kunne redde den synkende skude.

Moderselskabet må have vidst noget

Det er endnu uvist, hvad svindlen består i, men de ledende medarbejdere i datterselskabet er blevet meldt til politiet fredag aften, oplyser OW Bunker i en pressemeddelelse.

- Når de er blevet politianmeldt, tyder det på, at bestyrelsen mener, de ledende medarbejdere har et stort ansvar for den her konkurs. Men det er svindel med et astronomisk højt beløb, og det burde ikke kunne lade sig at gøre, uden moderselskabet har vidst, at noget var galt, siger Thomas Svaneborg.

At OW Bunkers ledelse politianmelder de ledende medarbejdere hos datterselskabet i Singapore betyder ikke, at den kan fralægge sig ansvaret, vurderer han.

De ledende medarbejdere i OW Bunkers datterselskab, som nu er politianmeldt, har tidligere fredag via deres advokat nægtet sig skyldig i svindel.

Ifølge deres forklaring skyldes pengetabet ikke bedrageri, men en kunde der ikke har betalt sin regning efter at have fået en stor kredit.

Nu venter efterspillet

Hvis det er tilfældet, så er det mystisk, at en kunde har fået en så stor kredit, uden at moderselskabet har været vidende om det, siger Thomas G. Svaneborg.

- Det bliver rigtig spændende at følge efterspillet. Vi kan komme til at se, at aktionærer sagsøger selskabet. Ledelsen i OW Bunker kan også blive tvunget til at lave en redegørelse. Men aktionærernes penge er gået tabt. Det stod allerede klart i går.

OW Bunker har været styret uden de rette virksomhedsværktøjer, når så mange penge kan gå tabt, uden at alarmklokkerne har ringet noget tidligere, siger Thomas G. Svaneborg:

- Det er 750 millioner kroner. Det burde ikke kunne lade sig at gøre. Ledelsen har hverken haft styr på risikostyringen eller kreditstyringen.

Sidste år havde virksomheden en omsætning på 92,3 milliarder kroner, og blev dermed Danmarks næststørste selskab målt på omsætning. Kun A.P. Møller – Mærsk er større. (Foto: © Kasper Palsnov, Scanpix)

Kuratorer skal nu i gang

Det kommende efterspil vil blandt andet bestå i, at kuratorer nu vil gennemgå hele det konkursramte selskab, som har hovedsæde i Nørresundby.

Man vil undersøge, om der penge til overs. Hvad der er af passiver og aktiver. Og om kreditorerne kan få en eller anden form for kapital tilbage.

Sidste år havde virksomheden en omsætning på 92,3 milliarder kroner og blev dermed Danmarks næststørste selskab - målt på omsætning. Kun A.P. Møller Mærsk er større.

Der er omkring 20.000 aktionærer - og flere end 600 ansatte.