For de fleste danskere er det ikke særligt sjovt at kigge på sine energiregninger for tiden.
Og til vinter kan et nyt problem melde sin ankomst.
Her kan helt almindelige elkunder nemlig - uden varsel - opleve at få slukket for strømmen i op til to timer ad gangen.
Det bliver konsekvensen, hvis energikrisen forværres, og vejret viser sig fra sin koldeste side.
Så vil der nemlig ikke være nok el til alle hele tiden.
Lige nu er myndighederne nemlig ved at finpudse kriseplanerne. I dem står der, at de i yderste konsekvens må lukke for strømmen i dele af Danmark.
Et presset energisystem
Den gode nyhed er, at det ikke er sikkert, at planerne kommer i brug.
Prognosen er faktisk lige nu, at det ikke bliver så slemt. Men risikoen er steget, fortæller Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyrelsen.
- Det er første gang i rigtig, rigtig mange år, at vi er i en situation, hvor vi reelt kigger ind i, at det kan blive nødvendigt, siger Kristoffer Böttzauw.
- Hvis vi nu rammer en meget hård, kold vinter - og det samtidig er vindstille, så vi ikke har energi fra vindmøllerne - så vil vi være et sted, hvor vi har et presset energisystem, forklarer han.
Se videoen her, hvis du vil blive klogere på, hvordan energisystemet er skruet sammen (artiklen fortsætter under videoen).
Vurderingen bakkes op af Kristian Ruby. Han er chef for den europæiske elbranches organisation, Eurelectric, og kan også se energikrisen buldre derudad.
- Det er en historisk presset situation. Vi er nødt til at forberede os på den mest udfordrede vinter i mange, mange år. Jeg vil ikke tøve med at sige 40-50 år, siger Kristian Ruby.
I hele Europa er man derfor lige nu - ligesom i Danmark - ved at få styr på nødplanerne.
- Uden sådan at male fanden på væggen, så tror jeg, man er nødt til at være ærlig og sige, vi kan godt risikere en situation, hvor man vil have midlertidige afbrydelser af strømforsyning i dele af Europa, fortæller han.
Det betyder ikke, at systemet bryder ned og går i sort i hverken uger eller dage.
- Men når der er en akut situation, hvor der simpelthen ikke er strøm nok, så kan man være tvunget til - i et begrænset tidsrum - simpelthen at afbryde forsyningen, siger Kristian Ruby.
Sådan er nødplanen også i Danmark.
- Vi ved cirka dagen før, om vi har et problem, fortæller Kristoffer Böttzauw fra Energistyrelsen.
Derefter får elselskaberne “et døgns tid” til at skabe balance ved at få store elslugere som for eksempel kraftvarmeværker med elkedler til at skrue ned.
Hvis man stadig ikke er i mål på det kritiske tidspunkt, bliver der lukket ned for strømmen til helt almindelige kunder som boliger og virksomheder.
Mindre områder ad gangen
I alt vil det svare til måske 10 eller 20 procent af kunderne i enten halvdelen af eller hele Danmark.
- Det vil være mindre områder ad gangen - et mindre lokalområde, et mindre byområde, som bliver lukket ned - i op til to timer i rullende, kontrollerede afbrydelser.
- Hvis der så er brug for at lukke mere ned for strømmen, så er det nogle nye områder, der vil blive ramt, siger Kristoffer Böttzauw.
Der er ingen særlig beskyttelse for nogen i nødplanerne. Så sygehuse - som i forvejen har nødforsyning på plads - kan i princippet rammes på lige fod med fabrikker og villakvarterer.
Kristoffer Böttzauw understreger, at nedlukningerne kun kommer i spil som det sidste værktøj i kassen i en krisesituation og for at undgå, at hele systemet bryder sammen, så alt går i sort.
Desuden kan vi selv gøre meget for at minimere risikoen ved at spare på vores energiforbrug, påpeger han.
Herhjemme er vi desuden som udgangspunkt bedre stillet end mange andre lande, påpeger Kristian Ruby fra Eurelectric.
- I resten af Europa er situationen formentlig en lille smule mere akut end i Danmark, siger han og nævner, at der i blandt andet Finland og Frankrig er store problemer.
Professor: 'Meget urealistisk'
Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen ved Aalborg Universitet anser det heller ikke for at være sandsynligt, at strømmen bliver slukket i Danmark.
- Det er meget urealistisk, at vi kommer i den situation. Men det ville være helt uansvarligt, hvis vores myndigheder ikke var klar, hvis det var noget, man blev nødt til.
Dog kan de største lande i Centraleuropa godt begynde at vænne sig til, at strømmen kan ryge kortvarigt, spår han.
- Jeg forventer, at der kommer elafbrydelser i Tyskland og Frankrig i udvalgte områder, men jeg forventer bestemt ikke, at det sker i Danmark.
Han tilføjer, at der skal "yderligere elementer til den perfekte storm", før det kan udløse kortvarige strømafbrydelser.
- Det kunne være meget elforbrug i Norge, Sverige og Tyskland, samtidig med at vi har nogle udfald på kraftværker rundt omkring. Det vil kunne betyde, at landene ville få problemer med deres forsyning, og det kan få betydning for Danmark.
Brian Vad Mathiesen påpeger, at risikoen, "hvis man kan tale om det", er størst i Østdanmark, hvor kraftværkkapaciteten er lavest.