Elprisen er på sit højeste siden energikrisen i 2022

Ingen sol og vind i store dele af Europa sender prisen i vejret.

Torsdag eftermiddag var elprisen over 11 kroner per kilowatt-time. Og vi skal forvente flere udsving i fremtiden, fortæller professor. (Foto: © 10040 Anders Wiklund/TT, Ritzau Scanpix)

Hvis du var en af de danskere, der torsdag eftermiddag tjekkede elberegner.dk, fik du sandsynligvis et chok.

Her blev man nemlig mødt med svimlende høje elpriser. Faktisk skal vi helt tilbage til energikrisen i 2022 for at finde lignende priser.

Hos Andel Energi lå prisen klokken 16 på 11 kroner per kilowatt-time.

Det er tredje dag i træk, at man kan opleve blodrøde søjler på diverse elberegnere. Og forklaringen er ganske simpel:

Der er vindstille og ingen sol i store dele af Europa.

Importeret strøm koster kassen

Det er et problem, når vi har baseret vores energisystem på, at der skal vedvarende energi som sol og vind ind i systemet.

Det fortæller Birgitte Bak-Jensen, der er professor ved Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet

- Det betyder, at når der så er vindstille, og vi ingen sol har, så mangler vi en stor del af vores produktion, siger hun til P1-Orientering.

På den lange giver vedvarende energi lavere gennemsnitlige energipriser, fortæller professor. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Derfor bliver vi nødt til at importere strøm fra andre energikilder. Og så skal man desuden starte nogle af de kraftværker, der er baseret på fossile brændsler.

- Det gør så, at strømmen bliver dyrere. De er nemlig meget dyre at starte op, siger hun.

Kolde ovne i keramikværkstedet

Et af de steder i landet, hvor man har måttet tage bestik af de høje energipriser, var på Keramikstationen i Espergærde. Her måtte lerskåle, serveringsfade og andet lertøj kigge på den store keramikovn med lange næser.

Ovnen, der ellers skulle have været tændt, forblev nemlig slukket.

- Jeg sparer i omegnen af 500 kroner eller mere på at vente til mandag med at bage keramikken, fortalte Marlene Corrydon, der er indehaver af keramikværkstedet.

I videoen nedenfor kan du se Marlene Corrydon, der fortæller, hvordan de høje energipriser påvirker en lille virksomhed som hendes:

Vaneændringer kan mindske prissvingningerne

Vi kommer højst sandsynlig til at opleve lignende pludselige prishop i fremtiden, fortæller Birgitte Bak-Jensen.

- Hvis vi til gengæld ser det over en længere periode, så får vi nok lavere priser generelt.

- Det skyldes, at vi har fået så meget vedvarende ind i vores system i perioder, hvor der også er lave priser, siger hun.

Og så er der godt nyt til den bevidste elforbruger. Hvis man undlader at bruge energi, når priserne er på sit højeste, vil priskurverne nemlig udjævne sig selv, fortæller Birgitte Bak-Jensen.

- Vi skal lade elbilen op om natten, varmepumpen til at producere til vores varmelager, når priserne er lave eller når solen skinner, og så skal vi kun have det helt nødvendige forbrug i de her højprisperioder, siger hun.

Du kan høre det fulde interview med Birgitte Bak-Jensen i torsdagens udgave af P1-Orientering lige her: